0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Egyre többfelé telítődnek a talajok

Bár a december télies idővel kezdődött, a folytatásban megenyhült az idő, és többfelé fagymentes, de csapadékos hét áll mögöttünk. Így a száraz november után most folytatódott a talajok őszi-téli feltöltődése. Az előttünk álló héten is marad az átlagosnál enyhébb időjárás, de jelentősebb csapadék a jövő hét közepéig nem valószínű.

A múlt hét második felében csütörtökön a Dunántúlon többfelé esett, a nyugati, délnyugati határszélen némi hó is hullott.

Péntektől országszerte szárazra és egyre enyhébbre fordult az idő.

Megszűntek a múlt hét első felében még jellemző éjszakai fagyok, és a hétvégére kimondottan tavasziassá vált időjárásunk, napközben 10 fok fölötti, délkeleten 15 fok fölötti hőmérsékletekkel, sok napsütéssel. Vasárnap este délnyugat felől mediterrán ciklon érkezett, így hétfőn többnyire felhős, a keleti országrészben esős idő volt jellemző. A hőmérséklet bár több fokkal visszaesett, de így is fagypont fölött maradt reggelente is. Kedd estétől újabb mediterrán ciklon okozott csapadékot, és bár szerdán északkeleten még több órára kisütött a nap, a Dunántúlon már esős idő volt jellemző.

Így csütörtök reggelig a mögöttünk álló egy hétben az ország nagy részén 15 és 30 mm közötti csapadék hullott.

Ennél kevesebb a Tiszántúl északi részén esett, ahol alig volt eső, a nyugati, délnyugati határszélen viszont 35-40 mm-t mértek. A talajok felszíne az ország nagy részén igen sárossá vált, főként az északi országrészben vízzel borított foltokat is látni. A felső fél méteres réteg is sokfelé telített, az ennél mélyebb rétegekbe azonban az Alföldön valamint a Dunántúl déli és keleti tájain még tud nedvességet felvenni a talaj.

Az előttünk álló egy hétben is folytatódik az ilyenkor megszokottnál enyhébb időjárás.

Vasárnapig gyakran lesz erősen felhős az ég, és többfelé kell párás, ködös időre számítani. Számottevő csapadék nem valószínű, de szitálás, pénteken keleten gyenge eső előfordulhat. Vasárnap a legtöbb helyen megszűnik a köd, a Dunántúlon szakadozottabbá válik a felhőzet, főként a nap első felében azonban többfelé előfordulhat gyenge eső.

A hőmérséklet a hét végéig többnyire éjszakánként is fagypont felett alakul, péntek reggel a délnyugati tájakon valószínű gyenge fagy.

Napközben 3 és 8 fok közé emelkedik a hőmérséklet. A jövő hét első napján még nagyobb területeken kisüthet a nap, a derült tájakon azonban hajnalban fagypont alá csökken a hőmérséklet, viszont napközben 5 fok fölé melegszik a levegő. Ezzel szemben a tartósan borult, párás, ködös területeken alig lesz napi hőingás, kevéssel 0 fok fölötti hőmérsékletek lesznek jellemzőek. Kedden sokfelé marad napközben is rétegfelhős, párás az idő, majd a hét közepén főként a Dunántúlon és a Tiszántúlon szakadozhat fel a felhőzet, és süthet ki a nap, míg máshol marad az egyhangú, szürke idő, néhol szitálással. A szél megélénkülésére főként a Kisalföld térségében lehet számítani vasárnap és kedden, ott szikkadhatnak némiképp a sáros talajok.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu