0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tudományos kutatás az ammónia-kibocsátáscsökkentés szolgálatában

A magyar tudomány eredményeinek hazai bemutatásában kitüntetett esemény a „Magyar Tudomány Ünnepe”, a Magyar Tudományos Akadémia által 17 éve megrendezett országos programsorozat. Az idei rendezvény a „JÖVŐFORMÁLÓ TUDOMÁNY” címet viseli, melyhez az Agrárminisztérium a mezőgazdasági termelés ammónia-kibocsátáscsökkentést érintő kérdéseiről tartott tájékoztatással csatlakozott.

Mind a légszennyező anyagok kibocsátási leltára, mind az ammónia-kalkulátor, valamint az Agrárminisztérium ammóniakibocsátás-csökkentési intézkedései is tudományos kutatási eredményekre épülnek, amely kutatásokat a szaktárca pénzügyileg is támogat. A szakpolitika kijelöli a kutatások irányát, a tudomány, a kutatási eredmények pedig hatással vannak a jövőbeli szakpolitikai intézkedésekre – hangzott el az Agrárminisztérium online konferenciáján.

A téma fontosságát jelzi, hogy uniós irányelv határozza meg hazánk számára az egyes légköri szennyező anyagok kibocsátás-csökkentésének mértékét.

A mezőgazdaságot leginkább az ammónia-kibocsátás csökkentése érinti, ami az állattenyésztéshez és a trágyakezeléshez köthető. A kibocsátott ammónia 90 százaléka származik az agráriumból. A NEC irányelv alapján az ammónia kibocsátást a 2005-ös kibocsátási szinthez képest 32%-kal kell csökkenteni 2030-ig.

A kormány idén májusban fogadta el az Országos Levegőterhelés-csökkentési Programot, melynek alapján a következő években ammónia-kibocsátáscsökkentő intézkedéseket vezetnek be a mezőgazdaságban. Az egyes intézkedések, mezőgazdasági tevékenységek kibocsátásáról évente országos leltárt kell készíteni. A sertéságazatban tevékenykedő mezőgazdasági termelők ammónia-kalkulátor segítségével mérlegelhetik az általuk választott technológia ammónia kibocsátási hatását. Jelenleg a modell a sertéságazatra vonatkozóan áll rendelkezésre, de folyamatosan fejlesztik és a jövő évben a baromfiágazatra vonatkozóan is elkészül.

Forrás: AM sajtóközlemény