0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Egy juhfajta, amelynek nem akadály a villanypásztor

A legősibb juhfajtánk a racka fajta gyökerei i.e. 4. évezredig nyúlnak vissza. Az akkori Mezopotámia területén élő felfelé álló, egyenes szarvú gyapjas juh lehetett az elődje. A magyar racka juh létszáma az 1870-es években elérte a 4, 5 milliót, ám a kedvezőbb hús-, tej- és gyapjúhozamú fajták elterjedése miatt száz évvel később a kihalás szélére került a racka.

A rackák megmentése néhány lelkes hortobágyi, illetve debreceni tenyésztőknek köszönhető, ezért is vált később általánossá a hortobágyi racka juh elnevezés. Napjainkban nemzeti parkjainak, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. -nek van nagyobb rackaállománya. Ám számos kisebb gazdaságban is találkozhatunk velük. A gereznájából készül a suba, amely évszázadokon keresztül jellegzetes viselete volt a magyar pásztoroknak. Megfigyelések szerint a racka igen okos állat, képes kicselezni a villanypásztort is. Szaporcán az Ős-Dráva Látogatóközpontban még a majorból is képesek kiszökni a leleményes rackák. 

youtube://v/OeEsjCtr9Yc

A juhok háziasításának színtere Délnyugat-Ázsia volt, ahol a nagyobb testű, hosszúfarkú vadjuhfaj az arkal élt.

Egyértelmű bizonyítékok nincsenek arra, hogy a juhok, miként kerültek be a Kárpát medencébe. Egyes elméletek szerint a honfoglaló őseinkkel érkeztek, míg mások azt állítják, hogy ázsiai eredetűek és a népvándorlás idején terjedtek el.

Ugyanígy viták folynak a jellegzetes V alakban felfelé álló, függőleges tengelye körül csavarodott szarvval kapcsolatban is, amely valószínűleg mutáció eredménye és szelekció révén terjedt el, de lehet, hogy más népek révén érkezett.

A 16.-17. századból maradtak fent olyan írásos és régészeti emlékek, amelyeken már jelenlegi formájában szerepel.

Évszázadokon keresztül virágzó juh, illetve juhbőr kereskedelem folyt hazánk és a környező országok között.

A racka az időjárás viszontagságaival, a mostoha tartási körülményekkel szemben igen ellenálló, élénk vérmérsékletű, büszke járású fajta. Különlegessége a pörge szarv, amelyet mind az anyajuhok, mind a kosok viselnek. A kifejlett állatok súlya: kosok 55-75 kg, anyák 34-45 kg. Bőrük tömör, rugalmas. Gyapja meglehetősen durva, 120-200 mikron közötti, tincses szerkezetű, 20-30cm hosszú, fekete és fehér színváltozata létezik. Az anyák egy szezonban átlag 60-100 liter tejet termelnek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu