0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Élesztőből tej, avagy fából vaskarika

Tehenek nélkül, élesztőből kísérleteztek ki tehéntej kinézetű és ízű folyadékot a tel-avivi egyetem kutatói – jelentette Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója az egyetem közleménye alapján. Az egyetem biomérnöki tanszékén dolgozó Tamir Tuller professzor és Éjal Iffergan élelmiszer-technológiai vállalkozó az új termékhez közös céget alapított, az Imagindairy nevű vállalatot.

A közlemény állítása szerint az elmúlt években egyre inkább tudatosult, hogy a tejipar, a tejtermékek gyártása károkat okoz a környezetnek és az emberi egészségnek, a nagyipari állattenyésztés pedig etikai kérdéseket is felvet. Ezért a biotechnológiai vállalatok világszerte megkezdték tejpótlók felkutatását.

Az Imagindairy célja az állati tej összes fontos tápértékének megőrzésével

olyan folyadék előállítása, amelynek ugyanolyan az íze, aromája és állaga, mint a tejnek,

de a tehenek szenvedése és környezeti károsodás nélkül készül.

A vállalkozás tej- és sajttermékei – állításuk szerint – sokkal egészségesebbek az állatoktól származó tejnél, mert nem tartalmaznak koleszterint, laktózt vagy szomatikus sejteket.

A mesterséges tejnek nevezett ital a modern géntechnológia segítségével teszi lehetővé az élesztő átalakítását.

Tuller professzor módszerét a múltban sikeresen alkalmazták vakcinák, antitestek, bioszenzorok és zöld energia előállítására különféle organizmusok, például baktériumok, mikroalgák, sőt vírusok felhasználásával.

A világ élelmiszerpiacán egyre több, tejhelyettesítő ital jelenik meg, amelyekről azt állítják, hogy egészségesebbek a tejnél, mert például nem tartalmaznak laktózt. Számos gyártó engedélykérelmet adott be az EU illetékes hatóságaihoz, így várhatóan előbb-utóbb megjelennek a magyar üzletek polcain is.

A Magyar Dietetikuok Szövetségének legújabb magyar táplálkozási ajánlása, az OKOSTÁNYÉR® szerint egyébként

naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt fogyasztani.

Ennek oka, hogy a tejben és tejtermékekben számos értékes tápanyag – fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok – található, melyekre a szervezetnek szüksége van, bizonyos összetevői (kalcium) pedig ebből az élelmiszercsoportból hasznosulnak a legjobban. A tej és tejtermékek minden korcsoport számára ajánlottak, különösen a növekedésben lévő gyerekeknek az erős, egészséges fogak és a megfelelő csonttömeg kialakulása érdekében.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/MTI