0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Brexit: a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekkel kapcsolatos intézkedések

Az Egyesült Királyság kilépésével valamennyi árucikkre (növény, élő állat és ezek termékei) vonatkozóan vizsgálni kell az uniós rendszernek való megfelelést, illetve az uniós termékek ottani piacra jutásának feltételeit is.

Az Egyesült Királyság és az EU törekedtek arra, hogy az előírt, az élelmiszer-biztonságra, állategészségügyre és növényegészségügyre vonatkozó behozatali feltételekkel kapcsolatos adminisztratív eljárások ne okozzanak nagyobb terhet/akadályt annál, mint ami ahhoz szükséges, hogy az importáló részére kellő bizonyosságot nyújtson a feltételek teljesüléséről – írja a nak.hu.

Ez azt is jelenti, hogy az Egyesült Királyság és az EU között az áruk teljes mozgását ellenőrzik. Annak érdekében, hogy a vállalatok jobban fel tudjanak készülni az új helyzetre, a szigetország 2021. július 1-ig három szakaszban vezeti be az új határellenőrzést.

2021. január 1-től a vállalkozásoknak meg kell felelniük az alapvető vámkövetelményeknek, mint a megfelelő adatok nyilvántartása és rendelkezésre bocsátása az áruval kapcsolatban, és hat hónapot kapnak rá, hogy vám-árunyilatkozatot tegyenek. Megfigyelés alá helyezik majd az olyan ellenőrzött árukat, mint az alkohol és a dohány. Az áruk rendeltetési helyén fizikai ellenőrzésekre is sor kerül, csakúgy, mint minden magas kockázatot jelentő élő állat és növény engedélyezett telephelyein.

Minden élő állatot, magas kockázatú növényt és növényi terméket importáló kereskedőnek előzetesen be kell jelentenie a szállítmányt, amelyet egészségügyi dokumentációnak kell kísérnie.

A magas kockázatú állati melléktermékek (ABP) behozatalához szintén előzetes értesítés szükséges. Az okmányok ellenőrzését távolról végzik el, a magas kockázatú áruk fizikai ellenőrzésére pedig a rendeltetési helyen vagy más engedélyezett helyiségben kerül sor.

2021. április 1-től minden állati eredetű termék (például hús, állateledel, méz, tej- és tojástartalmú termékek), valamint valamennyi szabályozott növény és növényi eredetű termék exportjáról előzetesen értesíteni kell a hatóságot, és biztosítani kell a megfelelő egészségügyi dokumentációt.

A 2021 júliusától kezdődő harmadik szakaszban a vállalkozásoknak az árukra vonatkozóan a behozatali ponton teljes vámáru-nyilatkozatot kell benyújtaniuk, és meg kell fizetniük a vonatkozó vámokat. Azoknál az áruknál, amelyek egészségügyi és növény-egészségügyi (SPS) ellenőrzés alá esnek, a vonatkozó dokumentumokat be kell mutatni az állat-egészségügyi határállomásokon, és megnő a fizikai ellenőrzés és a mintavétel. Az állatok, növények és termékeik ellenőrzését közvetlenül az Egyesült Királyság állat-egészségügyi határállomásain végzik.

Új határellenőrzés

Az Egyesült Királyság közzétette a Határ Működési Modell (UK Border Operating Model) dokumentumot, amely leírja, hogyan fogják végrehajtani a határellenőrzéseket 2021. január 1-től.

A Brexit nyomán az élelmiszerek behozatalára (az Egyesült Királyságból Magyarországra) elvileg ugyanazon ellenőrzések vonatkoznak, mint a más harmadik országokból érkező behozatalra.

A megállapodás tartalmazza azokat a szokásos eljárásokat, amelyeket más harmadik országokkal kötnek ki. Ezenkívül számos helyen találhatók hivatkozások az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) állat-egészségügyi normáira, amelyekhez az állat-egészségügyi területre vonatkozó uniós jogszabályok már évek óta szorosan orientálódtak, így itt sem merülhetnek fel eltérések.

Mind az Egyesült Királyság, mind pedig Unió számos útmutatót készített az agrár- és élelmiszeripari termékek kereskedelmével kapcsolatos tudnivalókról. Az Európai Bizottság több ágazatspecifikus közleményt tett közzé honlapján (Felkészülési közlemények), amelyeket folyamatosan frissítenek további ágazatok és információk hozzáadásával. Az Egyesült Királyság kormányának weboldala, valamint az Élelmezési Szabványügyi Ügynökség (FSA) honlapja is részletes információkat tartalmaz a konkrét intézkedésekről. A Nébih honlapján létrehozott – és folyamatosan frissülő – Brexit tematikus aloldalon ágazatonként elkülönítve lehet rákeresni az aktuális szakmai tartalmakra.

Forrás: