0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Alkohol és dohány a poggyászban Brexit után

Az Egyesült Királyság távozása az Európai Unióból egy olyan vámhatár megjelenését is jelenti, amely nemcsak a vállalkozókra, hanem a hétköznapi utazókra is vonatkozik. Eddig korlátlan mennyiségű különféle árut lehetett szállítani a La Manche-csatornán keresztül, de 2021. január 1-jétől korlátozások jelentek meg, különösen az alkohol és a dohánytermékek vonatkozásában.

Aki az engedélyezett mennyiségi határokat meghaladja, kockáztatja a vámok, a jövedéki adók és az áfa megfizetését.

A vámosok valószínűleg nem lesznek aprólékosak mindenkinek az ellenőrzésében, de joguk van a poggyászba nézni.

A Nagy-Britanniából az Európai Unióba repülővel vagy komppal utazó személyek akár 430 euró értékű árut is bevihetnek a személyes poggyászukba. Ez a korlát nem tartalmazza az alkoholtartalmú italokat és a dohány termékek mennyiség, amelyeket egy 17 éves vagy annál idősebb utazó vihet magával.

Légi úton 200 db cigarettát, vagy 50 db szivart vagy 250 g fogyasztási dohányt szállíthat a poggyászában.

A közúti és vasúti közlekedésben ezek a normák alacsonyabbak, és 40 db cigaretta, vagy 10 szivar vagy 50 g fogyasztási dohány lehet az utazóknál.

Ami az alkoholos italokat illeti, Nagy-Britanniából jövet függetlenül az utazás típusától, hozhat 1 liter tömény szeszes italt, vagy 4 liter bort, vagy 16 liter sört.

Ha az Egyesült Királyságba utazunk, a mennyiségeket kissé eltérően határozták meg.

Az utazási poggyász értéke nem haladhatja meg a 390 GBP-t.

A dohányra és az alkoholra vonatkozó korlátozások – csakúgy, mint az Európai Unióba történő behozatal esetében – a 17 évesnél idősebb utasokra vonatkoznak. Az Egyesült Királyság korlátai azonban magasabbak, magával vihet – szállítóeszköztől függetlenül – 200 db cigarettát, vagy 50 db szivart, vagy 250 g fogyasztási dohányt. Az alkohol korlátok a következőek: 4 liter tömény szeszes ital, vagy 18 liter bor, vagy 42 liter sör.

Forrás: rp.pl