0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Tejláz: Hogyan lehet megelőzni?

Hideg fülek, megnövekedett légzési sebesség, légzési elakadás, izomgörcsök, bénulás és eszméletvesztés, ami kómához és halálhoz vezethet. Ezek a hypocalcaemia vagy más néven tejláz tipikus tünetei, melyet a vérben hirtelen lecsökkent kalcium szint miatt alakul ki. A tejláz az egyik leggyakoribb betegség a tejüzemekben, de van megoldás a megelőzésére.

A hypocalcaemia gyakran jelent gazdasági problémákat a vállalatoknak, az ellések során 8-10%-ban akut, 30%-ban pedig szubakut formában jelenik meg az állatokban. A klinikai tünetekben megnyilvánuló hypocalcaemiáról akkor beszélhetünk, ha a vérben az össz. kalcium kevesebb mint 1,4 mmol/l.

Szubklinikai hypocalcaemia esetén ez az érték 1,4–2,0 mmol/l, ami kockázati tényezőnek számít az összes fontos laktációs betegség szempontjából.

A betegséget nem szükségszerűen az étrendi kalcium hiány idézi elő, okozhatja akár rosszul működő mellékpajzsmirigy is, hiszen ez a mirigy szabályozza a kalcium felszívódását a kalcitonin termelésen keresztül.

Anionos sók és a DCAB érték

Az anionos sók egyre fontosabbá váltak a szárazon álló tehenek adagjában. Ezek csökkentik a kation-anion egyensúlyt (DCAB érték), és ezáltal metabolikus acidózishoz vezetnek. Ezen mesterségesen kiváltott acidózis és a testben növekvő kalciumigény révén a tehén szervezete megtanulja a csontokból és a belekből önállóan mozgósítani a kalciumot.

Az anionos sókat az ellés előtt két-három héttel szükséges elkezdeni adagolni, a mennyiséget pedig a só típusától függően egyedileg kell beállítani.

A tehenek negatív DCAD arányú takarmányozása esetén, fontos ellenőrizni a vizelet pH értékét, hogy megbizonyosodjunk arról, az arány elérte a kívánt hatást. Ennek érdekében a vizelet pH-t legalább hetente egyszer 12–14 tehénnél érdemes megvizsgálni. Problémát jelenthet a kellemetlen íz és az ehhez kapcsolódó csökkent takarmányfelvétel, ezért a gazdának a takarmányfelvételt is folyamatosan figyelnie kell.

D3-vitamin injekció

A D3-vitamin beadása, akárcsak a vér pH-értékének csökkentése, növeli a kalcium felszívódását a belekből és a csontokból. A D-vitamin központi szerepet játszik a kalcium- és foszfor-anyagcserében, és aktiválja az ásványi anyagcserét is. Ennél a módszernél fontos, hogy pontosan ismerjük az ellés dátumát, mert az ellés előtt 7-10 nappal szükséges beadni a 10 ml-es D3 vitamin injekciót.

A tejláz megelőzésének leggyakoribb módszere

Valószínűleg a leggyakoribb és legegyszerűbb módszer a hypocalcaemia megelőzésére a bolusok, gélek vagy patronok orális adagolása. Könnyen hozzáférhető kalciumot tartalmaznak, és a gazda egy kis gyakorlással maga is beadhatja őket.

A készítménytől függően két-nyolc dózist használnak 24 órával az ellés előtt és 24 órával az ellés után.

Hátránya, hogy a kalciumszint viszonylag gyorsan csökken, ezért az adagolást rendszeres időközönként meg kell ismételni.

Kalcium injekció

A kalcium bőr alatti vagy intravénás beadását csak utókezelésre szabad alkalmazni. Ha enyhe klinikai tünetek jelentkeznek, hasznos, ha ellés után vagy közvetlenül azelőtt injekciózunk a bőr alá.

Ez a vér Ca-koncentrációjának gyors növekedését eredményezi.

Akut tejláz esetén csak infúziós oldattal intravénásan beadott kalcium injekció hoz javulást, azonban erről a kezelési formáról egyeztetni kell az állatorvossal, mivel a nem megfelelő használat szívelégtelenséghez vezethet.

Forrás: www.agrarheute.com