0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Aggasztó mennyiségű mérgező fémet találtak a cápákban

Egy új kutatás során nagy mennyiségű mérgező fémet találtak a Bahama-szigetek környékén élő cápák húsában. A kutatócsoport egyik tagja ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „ez még egy bizonyíték arra, hogy az embereket távol kell tartani a cápahús fogyasztásától.”

A kutatócsoport közölte, hogy a múlt században az emberi tevékenységek miatt hirtelen felgyorsult a fémek beáramlása a tengerekbe. A tanulmány alapján tucatnyi, „aggasztóan magas mennyiségű” nehéz fémet – beleértve a higanyt is – találtak a nagy szirticápákban és a tigriscápákban  a Bahama-szigetek területén, ahol ráadásul a cápák egy védett tengeri területen élnek.

A Beneath the Waves – BTW, az óceán egészségéért küzdő nonprofit kutató intézet – kutatói 6 különböző fajhoz tartozó 36 cápának vizsgálták meg az izomszövetét.

Kifejtették, hogy mialatt a fémek hatása a cápák egészségügyi állapotára ismeretlen volt, addig a szövetben vizsgált fém koncentrációja meghaladta azt a szintet, amely már mérgezőnek minősül az emberek számára, ha elfogyasztják ezeket az állatokat.

A tanulmány lezárásaként hozzátették: „A felfedezéseinkben arra hívjuk fel a figyelmet , hogy amikor a cápák viszonylag ökológiailag érintetlen környezetben tartózkodnak, ahol magas szintű káros fém található, akkor ezeknek a fajoknak a fogyasztását követően közegészségügyi hatásai lehetnek a helyi lakosságban.”

Dr. Austin Gallagher, a tanulmány társszerzője közölte, hogy a kutatás során ezzel egy újabb bizonyítékot fedeztek fel, hogy miért nem kellene az embereknek cápahúst fogyasztani.

A cápákat általában nem eszik meg a Bahamákon, közölte a kutató.

Dr. Oliver Shipley, a tanulmány vezetőszerzője hozzátette: „Érthető, hogy a cápák egészségére és élőhelyére hatással vannak az emberek.

Egy régóta fennálló, folyamatos természetvédelmi küzdelem folyik azért, hogy bebizonyítsuk azt, hogy ezek az állatok ökológiailag és gazdaságilag is fontos fajok.”

A BTW kutatómunkatársai és az Új-Mexikói Egyetem doktorátus kutatói hangsúlyozták, hogy a cápa populáció „viszonylag stabil és egészséges” volt a Bahamákon köszönhetően a „hatékony és hosszú távú védelemnek”.

„Ha a Bahamákon a mérgező fémek szintje magas a vízben, képzeljük el, hogy milyen lehet a világ más részein, ahol a fenntarthatóság és a környezet megóvása nem elsődleges szempont.”

Forrás: independent.co.uk