0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Szakmaközi szervezetként működhet a Cukor Terméktanács

A cukorágazatban évek óta kiemelkedő teljesítménnyel dolgozó Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet olyan szervezettséget és képviseleti szintet ért el, amely alkalmassá tette az agrárminiszteri elismerés elnyerésére. A minisztériumi eljáráson megfelelt, a támasztott követelményeket teljesítő érdekképviselet ezentúl hatékonyabban képviselheti tagjai érdekeit.

Szakmaközi szervezetként az az ágazati szervezet kaphat elismerést, amely egyaránt képviseli a termelők, a feldolgozók és a kereskedők érdekeit, és ezen szereplők többségét a tagjai között tudja. A szakmaközi szervezeti elismerés olyan működési előnyöket biztosít az érdekképviseletnek, amelyek lehetővé teszik az ágazat stabilabb és kiszámíthatóbb tevékenységét. Ennek érdekében új jogosítványokat és lehetőségeket kap ágazati megállapodások kötésére és speciális szabályok megalkotására. Ilyen új feladatok például – a cukorpiacra vonatkozó szabályozási keretek között, tagjainak döntésétől függően – a cukorpiaci termékek forgalmazásának elősegítése, a termelési és piaci folyamatok összehangolása, valamint piaci információk gyűjtése.

A szakmaközi szervezeteknek nagy szerepe van a termelők és a feldolgozók hosszú távon is fenntartható kapcsolatrendszerének kialakításában és ápolásában.

Magyarországon a cukorrépa termesztése és a cukorgyártás kétszáz éves múlttal büszkélkedhet. A mostani, világjárvánnyal sújtott időkben különösen nagy jelentősége van a legalább részbeni önellátásunk megőrzésének, ami egyúttal családok ezreinek nyújt biztos megélhetést. Ezen kívül, a cukorrépa termesztésének fontos funkciója van a – termőföld minőségének megóvásában kiemelkedő szerepet játszó – vetésforgókban és a növénytermesztés biológiai sokféleségének megőrzésében.

Forrás: AM Sajtóiroda