0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Futrinka Fánival Rákóczi erdejében

A Dabas közeli Mántelki erdőtömbben húzódik a Rákóczi erdeje tanösvény. A piros körrel jelölt útvonal autóval először közúton, majd földúton közelíthető meg; a Mántelki erdészház és pihenőnél kezdődik és 7 kilométeren keresztül bemutatja az erdő élővilágát, az erdészek munkáját.

Az óvodások számára azonban közvetlenül a kirándulóhelynél kijelöltünk egy rövidebb játékos szakaszt, ahol egyebek közt láthatnak madárodúkat, magaslesre mászhatnak, vagy az erre kialakított talajszelvénygödörben megfigyelhetik a termőtalaj rétegződését.

A Dabasi Erdészet Mántelki erdőrészébe mindig is szívesen kirándultak a helybeliek.

Teljesítménytúrák

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Dabasi Erdészeti Igazgatósága arra törekszik, hogy a környékbeli fiatalok szemléletén alakítson. Ezért évenként többször rendez programokat, hogy felhívják a figyelmet a helyi természeti értékekre. Ezen kívül évente kétszer teljesítménytúrát hirdet meg, amely majdnem egészében érinti a tanösvényt. A nyári éjszakai teljesítménytúrát mindig a Perseidák érkezéséhez köti, hogy még több élményben lehessen részük a túrázóknak. Innen kapta nevét a Rákóczi csillagai túra, amelyre jövőre is várunk minden érdeklődőt.

Ennek ismeretében alakította át az egykori erdészházat a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. turistaházzá, hogy jól érezzék magukat az év különböző időszakaiban visszatérő kiránduló, kikapcsolódni vágyó családok. A tanösvényen kívül kialakított tűzrakó helyek, esőbeállók lehetőséget teremtenek piknikezésre, baráti összejövetelekre. Az erdőrész arról nevezetes, hogy a Rákóczi-szabadságharc idején (1703-1711) itt gyülekeztek a hős kuruc katonák.

Jelenleg a Magyar Honvédség Bakonyi Harckiképző Központja katonai gyakorlótérként használja a területet.

A tanösvény első állomásán Futrinka Fáni hív bennünket egy remek kirándulásra, de előtte megkér minket, hogy tartsuk be az erdő szabályait: ne szemeteljünk, és ne vigyünk haza semmit, hogy a továbbiakban is megóvhassuk az erdőt.

Azért választottuk kísérőnek a Futrinka Fáninak keresztelt magyar futrinkát, hogy felhívjuk a figyelmet az erdő ritkán látható, fokozottan védett kis élőlényeire is.

A tanösvény és az azt övező akácos erdőrész talán májusban a legszebb, hiszen az ezernyi méhecske zümmögése, az akácvirág édes illata semmihez sem hasonlítható. Az alföldi táj igen változatos, így a kirándulás során vizes élőhelyeken, homokhátakon, erdőkben és réteken is átkelhetünk. Ha tehát nekikerekedünk, egészen biztos sok élménnyel gazdagodunk.

A Rákóczi erdeje tanösvény tábláin megismerhetjük a vizes élőhelyek növény- és állatvilágát, az erdő és mező emlőseit, madarait, növényeit. Megtudhatjuk, hogy miért fontos az erdész munkája, miként vigyáznak az erdei élet egyensúlyára, hogyan védik az erdők, mezők lakóit, az élőhelyeket és nem mellesleg megmutatják azokat az idelátogatóknak.

Külön állomáson felhívjuk a figyelmet az olyan állat- és növényfajokra, amelyek létéhez a víz elengedhetetlen.

A kishalak közül a lápi póc és a réti csík, a hüllők és kétéltűek osztályából a rákosi vipera, a mocsári teknős, az elevenszülő gyík, a vöröshasú unka és a zöld levelibéka fordul elő nálunk. A növényvilág is színes, változatos. A tündérrózsa, a vízitök, a sás, a nád és a gyékény uralják a vizes élőhelyeket. Érdekesség, hogy hazánkban a Kiskunsági Nemzeti Park területén Kunpeszér és Kunadacs határán található a Rákosivipera-védelmi Központ, ahol kifejezetten e veszélyeztetett faj megmentéséért dolgoznak. Ijedtségre azonban semmi ok, hiszen a rákosi vipera ritka és nagyon félénk hüllő, így nem valószínű, hogy találkozunk vele a túra során.

Az Erdő-mező növényei állomáson a környéken élő legismertebb fákról és cserjékről olvashatunk számos érdekességet.

Megtudhatjuk, melyik állat kedvence a kocsányos tölgy, kiderül, hogy a szürke nyárból még gitárt is készítenek, és a karácsonyi versekben, mesékben főként az erdei és feketefenyő szerepel, a szintén a környéken élő boróka termését pedig fűszerként is használják a konyhában.

Ha a tanösvényen halkan haladunk végig, akár az erdő négylábú lakóit is láthatjuk, például legelésző őzet vagy vaddisznót, de ha nem is pillantjuk meg őket, a nyomaikra biztosan ráakadunk. A homokban pedig még a bogarak nyomai is megmaradnak.

Németh Noémi

Budapest Erdőgazdaság Zrt.

Forrás: A Mi Erdőnk