0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Hazai fejlesztésű hidropóniás rendszer

Mind nagyobb teret nyer a talaj nélküli növénytermesztés. Ennek a korszerű technológiának számos előnyét ismerjük, a fejlesztésekre irányuló kutatások pedig gőzerővel zajlanak üzemi és kísérleti körülmények között is. Sok tudós szerint ez a jövő, hiszen az éghajlatváltozás és a nagy népességszaporulat miatt egyre nehezebb lesz az élelemellátás.

A debreceni Green Drops startup vállalkozás már számos innovációs díjat és elismerést bezsebelt a saját ötletére alapozott, többéves fejlesztéssel megalkotott hidropóniás termesztőberendezésével. A hidropóniás növénytermesztés nagyon sok kedvező tulajdonsággal rendelkezik, nem véletlen, hogy folyamatosan nő a módszer népszerűsége, az agráriumban betöltött szerepe.

Az éghajlatváltozással összefüggő globális vízhiány, a talajpusztulás, a növényvédelem nehézségeire választ adva a jövőben egyre nagyobb teret kapnak majd az ezen alapuló növénytermesztési megoldások.

A lakosság szemléletváltásával és a klímatudatos fogyasztói magatartás előretörésével várhatóan erősödik a társadalmi igény az olyan intelligens és környezetbarát technológiák iránt, amelyekkel helyben, védett helyen termeszthetünk friss, egészséges élelmiszert akár nagyüzemi, akár hobbi körülmények között. Ezt a tendenciát ismerte fel a Green Drops Farm hidropóniarendszer megálmodója, a mindössze 22 éves, biológus végzettségű Rácz Gréta, aki fiatal kora ellenére az ötletére épülő startup vállalkozás egyik alapítója és vezetője.

Jó ötlet és kíváncsiság

A berendezés alapötletét az adta, hogy hosszabb ideig próbálkoztak szüleivel szép és hasznos konyhakertet kialakítani, mégis számos kudarccal szembesültek. Ezért olyan rendszeren kezdett el édesapjával, Rácz Sándorral gondolkodni, amivel az ember állandó jelenléte nélkül is sikeresen termeszthető növény. Így ismerkedtek meg az akvapóniás technológiával.

Gréta 2014-ben egy középiskolásoknak szóló innovációs versenyre nevezett be a saját tervezésű mini akvapóniás rendszerrel, annak a termesztési hatásfokát vizsgálta több szempont alapján.

A kísérlethez pedig édesapjával automatizáló berendezést és LED-világítást építettek. A versenyen országos második helyezést ért el, és a rangos díjnak köszönhetően komoly kapcsolatrendszert tudott kialakítani, számos külföldi tanulmányúton is részt vehetett. A kíváncsiságból fakadó hobbi lassan átalakult ígéretes eredményeket adó innovációvá, amelyben nagyvállalatok, például az NI Hungary Kft. vagy az Ave Ásványvíz Kft. is üzleti lehetőséget láttak, ezért eszközökkel támogatták, vagy befektetői hátteret nyújtottak hozzá. A verseny után édesapjával együtt üzleti klubokkal, mentorprogramokkal ismerkedtek, miközben folyamatosan tökéletesítették a berendezésüket, illetve elkezdték a gyártói kapcsolatok felkutatását.

A saját gyártású hidropóniás rendszer jelenlegi moduláris formája számos prototípus után készült el.

Áttörést hozott, amikor 2019 júliusában hazai befektetők segítségével megalapították a Green Drops Farm Kft. nevű vállalkozásukat, és 2020-ban elkezdték forgalmazni a berendezést.

Bárhol felállítható

Az évekig tartó kutatásból és fejlesztésből olyan berendezés született, amely egyszerre nyújtja a hidropónia, a vertikális termesztés és az indoor farming előnyeit. A cég szerint a kis helyigényű hidro­pó­niás rendszernek köszönhetően 30 százalékkal hatékonyabb lehet a növénytermesztés. A zárt rendszerben keringtetett tápoldattal gazdagított, oxi­gén­dús vízből a növények elegendő tápanyaghoz jutnak. A víz visszaforgatása miatt 90 százalékkal kevesebb vízre van szükség, mint a hagyományos termesztés során, ezért a hidropónia rendkívül víztakarékos.

Öt-, hét- és tízemeletes berendezés alakítható ki.

A moduláris elemek könnyen összeszerelhetők, egyszerűen mozgathatók, a rendszer kis helyigényű, ezért erkélyen, teraszon is jól használható. A letisztult formájú, fehér, újrahasznosított, UV-stabil műanyag elemeket több Debrecenhez közeli, műanyagtárgyakat gyártó céggel készíttetik. Az alapanyagot élelmiszerbiztonsági szempontból is tesztelték, a savas kémhatású tápoldat nem old ki belőle semmilyen káros anyagot. Ugyanott gyártják a rendszer víztartályát és a belső vízelosztó rendszer elemeit is.

A vízhez adagolt szerves tápanyagokat, a növekedéshez szükséges mikro- és makroelemeket tartalmazó tápoldat szintén hazai fejlesztés, teljes egészében biológiai úton előállított összetevőkből áll, ami lehetővé teszi a bio minőségű növénytermesztést. Sőt, amennyiben a megrendelő igényli, vegán tápoldatot is tudnak szállítani.

A rendszer szabadban (fagymentes időben) és zárt térben egyaránt használható.

Gyakorlatilag önműködő, elenyésző odafigyelést igényel, a növényeket sem ápolni, sem öntözni nem szükséges.

A fejlett technológia lehetővé teszi, hogy akár egy fűtött pincehelyiségben egész évben tápanyagban gazdag növényeket termeszthessen a berendezés tulajdonosa.

A rendszer kialakításának és a megfelelően adagolt tápoldatnak köszönhetően erőteljes növények fejlődnek. A növényvédő szerek alkalmazása helyett ajánlott a sárga lap kihelyezése, és szükség esetén a kártevők természetes ellenségeinek (pl. fürkészdarazsak) növényekre telepítése. Gombás megbetegedés egyáltalán nem jellemző.

A berendezésben a cég szerint mintegy 150-féle növény termeszthető, az ajánlott növények nagy részének termesztési lehetőségeit saját maguk is tesztelték.

Levélzöldségek, salátafélék, a legnépszerűbb konyhakerti növények, mikrozöldségek, fűszernövények, de akár a padlizsán, szamóca és számos virágzó dísznövény is jól fejlődik. Az utóbbiak tesztelését a közelmúltban kezdték el.

A termeszteni kívánt növények vetőmagját szintén hazai forgalmazó cégtől szerzik be. Bár a szaporítóanyagot nem értékesítik a berendezéssel együtt, beszerzésében segítik a megrendelőket. A megfelelő hőmérsékletű és megvilágítású (akár természetes, akár mesterséges, LED-fény) helyen összeállított berendezés öntözőrendszerét 90 liter vízzel kell feltölteni, majd hozzá adagolni a megfelelő koncentrációjú tápoldatot. A steril kőzetgyapot kockába, vagy tőzeghengerbe elvetett, néhányleveles palántát vagy erős csíranövényeket a kockával vagy hengerrel együtt kell a hidropóniás kosárkába, majd a berendezés nyílásaiba helyezni.

Azt követően csupán a rendszerben keringő vízmennyiség és a tápanyag-koncentráció rendszeres ellenőrzésére van szükség (a berendezés EC-mérőjén keresztül).

Ajánlott ezenkívül évente három-négy alkalommal a teljes vízmennyiséget leereszteni, és friss vízzel, valamint tápanyaggal újra feltölteni.

Az említett előnyök, az egyszerű használat és a szinte garantált sikerélmény miatt tavaly év elején több étterem is üzembe helyezett ilyen berendezést. A járvány miatt sajnos a tapasztalatok egyelőre elmaradtak, de már jelezték az éttermek, hogy az újranyitást követően újrakezdik a termelést.

Nem csak városi kertészeknek

A berendezés iránt a gasztronómiai cégek mellett a fogyasztók is élénken érdeklődnek. Bár Magyarországon egyelőre kevésbé ismert és elterjedt a technológia, Rácz Gréta szerint érezhetően nőtt az igény a saját termesztésű növények iránt. Tavaly rendre elmaradtak azok a kiállítások, fesztiválok, ahol személyesen mutathatták volna be a hidropóniás rendszert, ezért

rengeteg oktatóanyagot és tartalmat helyeztek el a weblapon és közösségi oldalaikon, ennek hatását és sikerét máris érzik.

Több család is vásárolt berendezést, a visszajelzések alapján a szülőknek az egészséges táplálék nevelése mellett az is célja, hogy a gyerekeknek tartalmas, sikerrel együtt járó szemléletformáló kikapcsolódást kínáljanak.

Elismerések

Rácz Gréta innovatív ötlete az EIT Food Innovation Prizes 2020 elnevezésű verseny magyarországi döntőjében második helyet ért el az élelmiszer-innováció kategóriában. Ez az egyik legnagyobb élelmiszeripari startupverseny Dél- és Kelet-Európában. A 17 országban zajló viadal során azokat a kezdő vállalkozásokat díjazzák, amelyeknek innovatív termékeivel és szolgáltatásaival átalakítható az élelmiszerrendszer. A koronavírus-járvány miatt online megrendezett döntőben a Green Drops Farm Kft. bizonyult az egyik leginnovatívabb és legígéretesebb mezőgazdasági-élelmiszeripari vállalkozásnak, amit 3000 euróval díjaztak.

Az ötlet bronzérmet szerzett a Debreceni Egyetem szervezésében megvalósult DEViK Üzleti Innovációs Klub 2015/2016-os versenyén. Berendezésük prototípusa nagy sikert aratott, és itt találkoztak későbbi mentorukkal, a Startup Campus befektetési menedzserével.

A városi kertészkedés népszerűségének növekedése, az ilyen kerteket művelők és a modern technológia előnyeire nyitott fiatalok érdeklődése szintén lendületet adott. A berendezés több irodaházban és óvodában is megtalálható, ahol akár a közösségi kapcsolatok elmélyítését is szolgálhatja.

A Green Drops hidropóniás berendezés üzemi szintű termelésre is alkalmas, ezért őstermelőknek, mezőgazdasági cégeknek, kis- és nagyvállalkozóknak is lehetőséget ad tevékenységük bővítésére.

A cég hosszabb távú célja, hogy franchise hálózatként működve összekösse a berendezést használó termelőket és a felvevőpiacot (éttermeket, élelmiszerboltokat, lakossági fogyasztókat).

Nagyszabású tervek

A cég tavaly egy lakótelepi panelház használaton kívüli alagsori helyiségében nagyobb mennyiségű növény termesztésébe kezdett egyrészt üzleti, másrészt kísérleti céllal. A termesztett mikro­zöldségeket webshopon keresztül értékesítik, illetve országos szinten kiszállítják. A mikrozöldségek tálcájának méretét pontosan úgy tervezték meg, hogy azok a berendezés tetejére helyezhetők, hogy ne foglaljanak máshol helyet.

A felállított berendezésekkel robottechnikai és automatizálási fejlesztési kísérleteket végeznek.

Európai uniós pályázat segítségével, egy konzorcium tagjaként, a Hepenix Kft.-vel és a SZTAKI-val együttműködve vizsgálják, hogy hogyan tudnának a robotok és emberek közösen mezőgazdasági környezetben dolgozni.

Az elképzelésük szerint saját hidropóniás rendszerük is alkalmassá tehető rá, hogy hosszú távon robotok végezzék az ismétlődő munkafolyamatokat (pl. magvetés), de a robottechnikának hasznát lehetne venni akár a megrendelések feldolgozásában, illetve a betakarításban és a csomagolásban is.

A jelenlegi projektjük időtartama kilenc hónap, ennyi idő alatt várhatóan modellezni tudják a gyakorlatban is működtethető rendszer lépéseit. Emellett intenzíven dolgoznak azon, hogy az egyes „termesztőtornyokat” érzékelők segítségével automatizálják.

Ehhez máris üzembe helyeztek egy automatizáló eszközt, amely a vízminőség, levegő- és vízhőmérséklet, páratartalom és fényintenzitás mérésére alkalmas, az adatsorokat pedig számítógépre továbbítja.

Ennek továbbfejlesztésével a későbbiekben szeretnének monitoring hálózatot felépíteni, ami több különböző, akár több ezer kilométerre lévő termesztőtelep – indoor farm – környezeti viszonyainak távellenőrzését, illetve klímaszabályozását tenné lehetővé.

Saját fejlesztésű eszközük – amit egyelőre klipsz névre kereszteltek – az egyes hidropóniás kosárkák újrafelhasználását szolgálja. Tapasztalatuk szerint a növények gyökérzete annyira átszövi a kőzetgyapot kockát, és ezzel együtt a kosárkát is, hogy a növénycserénél a kockával együtt a kosarat is ki kell dobni. Ennek az eszköznek a behelyezésével azonban a kőzetgyapot kocka könnyedén kihúzható, így a kosár többször felhasználható.

A berendezés alkotóelemeire használati mintaoltalommal rendelkeznek, az üzleti modell és a technológia szabadalmaztatása is folyamatban van.

További kutatási és népszerűsítési céllal a Budapesti Műszaki Egyetemen elhelyeztek egy berendezést, elsősorban a világítás- és robottechnikai fejlesztések támogatására. A későbbiekben – amint újra lehetőségük lesz – előadásokat szeretnének tartani a kutatóknak és egyetemi hallgatóknak.

Befektetőjük, a Hinventures Zrt. és a Startup Campus Inkubator Zrt. mento­rálása mellett a nemzetközi piacra lépésükön is dolgoznak, Németországban terveznek disztribútori hálózatot kiépíteni. Bár a technológia ott már régebb óta ismert és elfogadott, és több versenytársról is tudnak, úgy gondolják, tartogat még üzleti lehetőségeket a piac.

A hazai piacon pedig keresik azokat az üzemeket, amelyek üzleti lehetőséget látnak a magyar fejlesztésű termesztéstechnológiában.

Forrás: Kertészet és Szőlészet