0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A koronavírus fertőzés első tüneteinél csökkenthető a korokozók mennyisége: javaslatunk propolisz és méz

Egy friss magyar kutatás megerősítette, hogy a koronavírus okozta tüdőgyulladás két szakaszban megy végbe. A kutatók következtetése és javaslata szerint a betegség súlyosbodásának a kockázatát jelentősen mérsékelheti minden olyan, a felső légutakban alkalmazható szer, mely közvetlenül a nyálkahártya felszínén csökkenti a vírusmennyiséget.

A Scientific Reports című folyóiratban publikálták azokat a magyar kutatási eredményeket, melyet az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK), az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK), a Semmelweis Egyetem és a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet munkatársai végeztek.

A magyar kutatók egy számítógépes modell segítségével mutatták ki, hogy a koronavírus okozta tüdőgyulladás két szakaszban alakul ki:

az első szakaszban a felső légutak fertőződnek meg, majd a másodikban az itt elszaporodott, majd mélyebbre jutó vírusok okoznak tüdőgyulladást.

Már számos korábbi kutatásból is ismeretes, hogy a felső légutakat érintő betegségekben a kórokozók a száj-, orrüreg és torok nyálkahártyáján szaporodnak el, hogy innen kiindulva megtámadják a mélyebb rétegeket is. Az új kutatás mindezt megerősíti és azt is nyilvánvalóvá teszi, hogy a koronavírus hasonlóan okoz tüdőgyulladást.

A kutatók megállapítják, hogy rendkívül csekély az esélye annak, hogy a vírus elsőre közvetlenül a légzőszerveink mélyebb rétegeibe jusson.

A kutatás egyik fontos következtetése, hogy

“…a betegség súlyosbodásának a kockázatát jelentősen csökkentheti minden olyan, a felső légutakban alkalmazható szer is, amely közvetlenül a nyálkahártya felszínén csökkenti a vírusmennyiséget.

Mindezek nem helyettesítik, de kiegészíthetik a jelenlegi védekezési intézkedéseket, amelyek a folyamat első szakaszának kialakulását – a felső légutak megfertőződését – igyekeznek megelőzni.”

Ez alapján – ahogyan azt korábbi cikkeinkben is javasoltuk – ,  akár a méhtermékek, a propolisz és a méz megfelelő használatával sokat tehetünk a felső légúti fertőzések súlyosbodásának megelőzésért még a mélyebbre irányuló támadás előtt.

Mivel a felső légúti fertőzések kezdeti szakasza egy-két napig vagy akár egy hétig is eltarthat és általában ezt észlelni tudjuk: orrfolyás, kisebb köhögések, nyálkaképződés, hőemelkedés, hasmenés, fejfájás, rossz közérzet, el is kezdhetjük a védekezést.

A pontos javaslatokat a propolisz használatához itt, a mézhez pedig itt találja: illetve dr. Rusvai Miklóssal készített interjúnkat is ajánljuk, melyben a professzor a méhtermékek hatásmechanizmusára is kitér.

Természetesen más szerekkel is védekezhetünk a mézen és propoliszon kívül is, melyek a korokozók mennyiségét csökkentik a nyálkahártyánkon.

De fontos megjegyeznünk, hogy több készítmény a kezdeti tünetek megszűnését sok esetben az immunrendszer fontos reakcióinak elnyomásával éri el.

Tájékozódjunk ezek használata előtt és immunrendszerünk elnyomása helyett törekedjünk annak megerősítésére. Egy súlyosabb fertőzés esetén ugyanis a jól működő immunrendszer a leghatékonyabb segítségünk.

Ajánljuk még: 

Kutatás: A méz  hatékonyabb, mit az antibiotikum a felső légúti fertőzések esetében

A méhcsípések dícsérete

Méhekkel a koronavírus ellen?

Forrás: magyarmezogazdasag.hu