0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Hatalmas lehetőség előtt állunk

Közel egy év múlva hazánk ad otthont az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításnak. A szervezés és a munkálatok nagy erőkkel zajlanak szerte az országban, hiszen a kiállítás budapesti központja mellett több kiemelt vidéki helyszínen is számos program várja az érdeklődőket.

Ezekről is beszámolt Gulyás Andrea, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. kiemelt ügyekért felelős igazgatója, de beszélgetésünkkor szóba került a vadgasztronómia, a kutyatartás és természetesen a vadászat is. A Földművelésügyi Minisztérium egykori közigazgatási államtitkára tavaly áprilisban csatlakozott a szervezőirodához. Mint mondja, nem volt kétséges, hogy elfogadja a felkérést, mert kötelességének érezte eleget tenni a szakterület kihívásainak, másrészről e nemes cél szorosan kötődik hozzá, hiszen maga is vadászik.

Vadhúst az asztalokra

„A fővárosban közel 70 ezer négyzetméteren jelenik meg a világkiállítás a HUNGEXPO területén.

Külön pavilonban látogatható majd a központi magyar tárlat, ami hazánk vadászati múltját, híres vadászokat, a vadgazdálkodás változásait mutatja be.

További fontos témáink között szerepel a nemzetközi és hazai trófeakiállítás, nemzetközi taxidermia kiállítás is helyet kap, továbbá külön csarnok láttatja Magyarország vizes élővilágát, de a hagyományos vadászati módokat is ismerteti a programsorozat. Ezeknek a kialakításában már a szakterületek kurátorai is segítik a munkákat” – meséli Gulyás Andrea. Budapest mellett kiemelt helyszín lesz még Keszthely, Vásárosnamény és Hatvan, valamint további vidéki települések is részesei a 2021. szeptember 25. és október 14. között zajló rendezvénynek. „Külön szerepet szánunk a vadgasztronómiának is, melynek kiemelt partnere a Magyar Bocuse d’Or Akadémia. Ők az éttermeket szólítják majd meg, ételkoncepciókat, vadétel-menüsorokat készítenek, illetve készülnek a séfekkel könyvkiadványok is.

De nemcsak az éttermek kínálatába szeretnénk beilleszteni a vadhúsokat, hanem a mindennapok étkezésébe is” – hangsúlyozza a szakember.

Ehhez jó kiindulási alap, hogy az 1971-es budapesti Vadászati Világkiállítást követően, mérhetően megnőtt a vadhúsfogyasztás az országban. A szervezők célja, hogy a 2021-es világkiállítás után is így legyen, azzal kiegészítve, hogy a vad mellett a halak fogyasztását is népszerűsítsék. Fontos üzenet, hogy a családi asztalokon is helyük van ezeknek a húsoknak, ezért a szervezők ötleteket nyújtanak az elkészítésükhöz, mivel érdemes társítani őket, és arról is tájékoztatnak, hogy hol vásárolhatjuk meg az alapanyagokat. Kedvcsinálóként a kiállítás alatt a HUNGEXPO megújult passzázsán számos vad- és halételt kóstolhatnak majd a látogatók és késztermékeket is vásárolhatnak; a látványkonyhán pedig végigkísérhetik az elkészítésüket.

A bronzérmes bika

Gulyás Andrea szenvedélyes vadász.

A családjában senki nem hódolt eme ősi tevékenységnek, a minisztériumi kollégák által „fertőződött meg”, és ez a szerelem a mai napig tart.

Ám nem a lövés élményéért járja az erdőt, sokkal inkább kikapcsolódást nyújt számára a természet. „Minden egyes alkalommal tanulok valamit a természettől. Van úgy, hogy csak ülők a lesen, és nézem, mi történik a szórón. De ha mégis elsütöm a puskát, és a vadászláz a hatalmába kerít, annál nagyobb izgatottságot nemigen érezhet az ember.

Talán a legemlékezetesebb vadász-élményem, mikor bőgésben sikerült elejtenem egy gímbikát.

Kísérőmmel kiértünk a bőgőhelyre, azonban a kavargó szélben nem láttunk egyetlen szarvast sem. Már sétáltunk vissza a kocsihoz, amikor szinte a közvetlen közelünkben bőgést hallottunk. Keskeny nyiladékon át láttuk, hogy a bika egy tarvágáson áll a háremével. Vékony akácok szegélyezték a nyiladékot, így kitámasztásra nem volt lehetőség, közelebb araszolni viszont nem tudtam, nehogy kiszúrjanak a tehenek.

Szabadkézből nem mertem leadni a lövést, így lőbot híján a legvastagabb fához támasztottam a puskát.

Diana volt oly kegyes, hogy sikerült terítékre hoznom a bikát, ami a trófeabírálaton bronzérmet kapott” – emlékezett büszkén Gulyás Andrea.

Hű vadásztárs

Vadászember csak félkarú óriás vadászeb nélkül, és ezzel Gulyás Andrea is tisztában van. Egy évvel ezelőtt került hozzá kutyája Latte (hivatalos nevén Micskei Kópé), a kifejezetten jó pedigrével megáldott német vizsla. Mivel a szervezőiroda kutyabarát munkahely, Latte rendszeresen elkíséri munkába a gazdáját, de természetesen a vadászterületre is kimennek. A sok gyakorlás meghozta az eredményt, Latte levizsgázott a vadászkutya-képességvizsgán, de a megmérettetések ezzel még nem érnek véget. Jövőre indul az IKP-n (Nemzetközi Rövidszőrű Német Vizsla Tenyészvizsga), amit a világkiállítás jegyében Magyarországon rendeznek.

„Kiemelt feladatként kaptam meg a kiállítás vadászkutyás rendezvényeinek leszervezését.

Nemzetközi viszonylatban is jelentős versenyeket tervezünk, amelyeken bemutathatjuk a hazai vadászatokon alkalmazott, valamint a magyar vadászkutyafajtákat is. Éppen ezért a kiállítás húsz napja alatt az IKP mellett tacskó-terrier Európa-bajnokságra, valamint az Országos Magyar Vadászkamara által minden évben megrendezett vizsla főversenyre is sor kerül. De a retrivereknek, vérebeknek és az erdélyi kopóknak is lesz lehetőségük a bemutatkozásra. Ezeknek a programoknak szinte kivétel nélkül vidéki helyszínek adnak otthont” – tájékoztat a szakmai igazgató.

Gulyás Andrea kihangsúlyozta a vadászkutyás berkek legnagyobb eredményét is, hogy megalakult a Magyar Vizslák Világszövetsége.

Ez azért jelentős, mert két olyan magyar kutyafajta van, amit minden kontinensen tartanak és tenyésztenek is, nevezetesen a puli és a rövid szőrű magyar vizsla.

A világszövetség anyaországi megalapítása tehát óriási lehetőség a fajtagondozó szervezeteknek és a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége számára, hiszen ezzel hazánk biztosíthatja a magyar vizsla jövőjét.

„Azt gondolom, Magyarországnak, mint vadászati nagyhatalomnak, hatalmas lehetőség a világkiállítás megszervezésének a joga. Megmutathatjuk a vadgazdálkodás eredményeit, mely nélkül nincs természetvédelem.

Ugyanakkor lehetőség nyílik arra, hogy a vadászatban nem érintett emberek is láthassák, hogy a vadászat nem öncélú gyilkolás, annál sokkal több.

Itt a lehetőség, hogy eloszlassuk mindazokat a tévhiteket, melyek körüllengik a vadászatot.”

Forrás: A Mi Erdőnk