0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Okos javaslatok a holnap intelligens városaihoz

A Flormart, Olaszország egyik legnagyobb dísznövényekkel, faiskolákkal, zöld infrastruktúrával és tájépítészettel foglalkozó nemzetközi kiállítása még a tavalyi kivételesen nehéz évben is igyekezett alkalmat teremteni partnereinek, hogy személyes, illetve virtuális találkozásokon bővíthessék ismereteiket.

A hagyományos kiállítás lehetőségében bízva először későbbre tolták az időpontját, majd a járványügyi helyzet miatt végül hibrid esemény mellett döntöttek.

A több szakaszra bontott virtuális és fizikai eseménysorozatot 2020-ban három online találkozóval kezdték, majd az év végén Padovában a Flormart City Forum tanácskozással folytatták, a csúcspontja pedig minden bizonnyal a nagy nemzetközi kiállítás lesz, amelyet 2021. szeptember 22–24. között tartanak meg a padovai kiállítási központban.

Zöld forradalom

Az őszi kiállítás előfutáraként megtartott Flormart City Forum tanácskozáson a rendezvény számos újdonságát bemutatták.

A digitális eseményt idén három nagy témakörbe csoportosítva építették fel.

A GPP Lab elsősorban az olaszországi közbeszerzéseket és zöldinfrastruktúra-beruházásokat érintette, az EcoTechGreen Active nemzetközi konferencia rendkívül interaktív formában, építőmérnökök, tervezők, tájépítészek és tájfenntartók közreműködésével nyújtott átfogó képet a városok és települések „zöld forradalmáról”, és a világ számos pontján futó legmodernebb tájépítészeti projektekről. Az Erbaleforum rendezvény középpontjában pedig a gyógy- és aromanövények álltak, a legfontosabb termelési tapasztalatokat és a tudományos kutatás eredményeit mutatták be, kitérve ezeknek az egyre fontosabb erőforrásoknak a szerepére a jövő intelligens városainak a kialakításában.

Mindhárom esemény az egyes szakterületek meghatározó találkozási pontjává és fejlesztői platformjává vált.

A szervezők célja az volt, hogy a szakemberek együtt kezdjenek el gondolkodni az ágazat kilátásairól, és közösen teremtsenek új lehetőségeket.

A szakterületen tevékenykedő cégek, szakértők és a közigazgatás képviselői a Fiera di Padova kiállítási területen létrehozott digitális platformon keresztül léphettek kapcsolatba egymással. A Flor­mart a digitális rendezvénnyel tovább erősítette elköteleződését az európai zöld megállapodás iránt, amely az Európai Bizottság által támogatott politikai kezdeményezések összessége azzal a céllal, hogy 2050-ig klímasemlegessé váljon az unió.

A Flormart City Forum tanácskozása mellett zajlott a tájfesztivál elnevezésű kulturális kezdeményezés, amelynek keretében az Európai Táj Egyezmény elmúlt húsz évét felidézve irányították a figyelmet a tájkertészet és a fenntartható fejlődés kapcsolatára.

Utcabútorok bemutatója

Olaszországban 2020. augusztus elején lépett érvénybe az a köz- és zöldterületekre vonatkozó rendelkezés, amely rögzíti a minimális környezeti kritériumok (MEC) szabályait, és ezzel egyúttal bevezették a 150 ezer euró összeg feletti műszaki szolgáltatások és beruházások átadására vonatkozó szabályrendszert is, amely fontos újítás a vállalatok és a közigazgatás számára is.

Az idén ötödik alkalommal megrendezett Flormart GPP Lab Olaszország egyetlen olyan platformja, amelyet kifejezetten az utcák és közterületek berendezéseinek szentelnek.

Az idei esemény az innovatív szolgáltatások mellett üzletkötési és változatos projektlehetőségeket kínált. Magában foglalta azt a konferenciát is, amelyen legfelsőbb szintű ágazati szakértők és szakmai képviselők vettek részt, hogy megvizsgálják a szakterület és a piac legújabb fejleményeit, és a már említett minimális környezeti kritériumok szabályrendszerét a közterületek és utcai berendezések vonatkozásában.

Gyógynövények és várostervezés

Az aromás és gyógynövények, mint az egészséges és minőségi életet szimbolizáló elemek, egy ideje az intelligens várostervezés középpontjában állnak. Ezért a Flormart City Forum keretén belül meghirdetett rendezvényen a gyógynövény-ágazatnak is kiemelt szerepet szántak.

A gyógynövények városa: okos javaslatok a holnap intelligens városaihoz címmel vitatták meg az új lehetőségeket.

Szó esett az új technológiákról, az életmód és a természet kölcsönhatásáról a városi környezetben, a tudományos kutatások eredményeiről, valamint bemutatták a rendezvényen részt vevő vállalatok ötleteit és javaslatait. Egyedülálló lehetőség volt ez a különféle ágazati szereplők közötti kapcsolatépítés ösztönzésére, valamint az innovatív termékek, a gyógynövények és a belőlük feldolgozott termékek fogyasztási trendjeinek megismerésére.

ECOtechGREEN Aktiv

A tájépítészeti projektek és kutatások népszerűsítését szolgáló rendezvényen a zöld technológiák leginnovatívabb példáinak bemutatása mellett az építészethez közeli természeti formák, az „Arc­hi­natura” projektek is kiemelt szerepet kaptak a városok új jövőképének megteremtése és a települések fejlődése érdekében.

A zsúfolt város ma nem vonzó, és önmagában a természet városi megjelenítése sem elegendő.

Ma már jól funkcionáló, karnyújtásnyira lévő tájra van szükségünk, egy olyan fejlesztési modellre, amelyben megjelenik a paradigmaváltás: azaz nem természetet kell „kényszeríteni” az építészet köré, hanem valódi városi ökoszisztémák felépítéséről kell gondoskodni. Ilyen és ehhez hasonló témák álltak az ECOtechGREEN Aktiv szakmai esemény középpontjában.

A decemberi EcoTechGreen Active a szakterület egyik legfontosabb eseménye volt. Több mint ötven előadó vett részt a tájépítészet támogatásával és fejleszté­sével foglalkozó Paysage nevű szervezet, valamint a Topscape nemzetközi tájépítészeti magazin által szervezett, az építészek, tervezők, tájépítészek és tájfenntartók szövetsége és a Promex vállalat közreműködésével szervezett programon.

Az előadások, a bemutatott projektek, valamint az eseményen képviselt partnerek magas követelményeit sikeresen teljesítették a szervezők, a rendezvény két napján dinamikus és érdekes találkozókra, nemzetközi ismeretcserére és kapcsolatteremtésre nyújtottak lehetőséget.

A konferencia megnyitóján Roberto Morassut, a környezetvédelmi, föld- és tengerügyi minisztérium helyettes államtitkára ismertette a városreha­bili­táció jelenlegi kezdeményezéseit és az elfogadott városi erdészeti tervet. Gianni Pietro Girotto, a zöld megállapodás célkitűzéseiben részt vevő ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi bizottság elnöke, valamint és Oreste Gerini, az agrárminisztérium mezőgazdasági, élelmezési és erdészeti főigazgatóságának képviselője ismertette az új faiskolai termelés védelméről és fejlesztéséről szóló új törvénytervezetet.

A neves előadók sorát a jól ismert ausztrál ASPECT Studios igazgatója, Stephen Buckle nyitotta, áttekintést adott azokról a projektekről, amelyek a társadalmi kapcsolat új érzését integrálják a városi környezetbe.

A Turenscape céget képviselő, nemzetközi hírű Kongjian Yu egyik kutatását ismertette, amelyben a formatervezés iránti növekvő érzékenység szerepét vizsgálta a vidéki táj megőrzésében.

Thomas Schröpfer, a szingapúri műszaki és formatervezési egyetem professzora saját kutatását mutatta be, amelyben a természetes ökoszisztéma hatékonyságát vizsgálta a városi környezetben. Catherine Mosbach, a tajvani származású francia tájépítész bemutatta az ökológiai fejlődés mintáját a Central Park példáján keresztül.

Benedetta Tagliabue a barcelonai EMBT– Miralles Tagliabue tervezőirodájuk legfontosabb projektjét, a New Rimini Waterfront Sea Park tervezési folyamatát ismertette. Thierry Huau a párizsi Disneyland Villages Nature projektjében nemcsak a víz, hanem az idegenforgalmi táj kérdésével is foglalkozott. Loïc Mareschall, a francia Phytolab stúdió tájépítésze és botanikusa a Nantes-ban működő Groupe Scolaire Aimé Césaire iskola parkosítását vázolta, míg Frank Meijer az MTD holland stúdió által tervezett legújabb zöldtetőről és kéktetőről számolt be.

Italo Rota és Flavio Pollano közösen mutatták be a dubai expóra tervezett olasz pavilon építészeti és tájépítészeti vonatkozásait.

A LAND Italia céget képviselő Andrea Balestrini az adaptív tervezésről, a város és környezete újragondolásának stratégiájáról beszélt. Fabrizio Prati az utak, mint tájépítészeti elemek szerepét mutatta be a világjárványra reagálva és a rekreáció összefüggésében.

Piero Pellizzaro, Milánó városának egyik főtisztviselője a klímaváltozás és a városi környezet ellenállóságának stratégiáját szemléltette, Monica Botta és Ma­rilena Baggio pedig számos példát sorolt fel, ahol a táj is főszerepet kap a kikapcsolódásban. Michela De Poli és Deborah Fedato a velencei Marco Polo reptérre vezető út tereprendezését és az infrastruktúráját vizsgálta, míg Lucia Borto­lini az autóparkolókban megvalósítható esőkertek botanikai lehetőségeiről szólt.

Elégedett résztvevők

A Flormart City Forum, a városi zöldterületeknek és a technológiának szentelt különleges esemény az előzetes várakozásokat is felülmúló érdeklődéssel zárult.

A rendezvény során elhangzott 80 előadást több mint 2300 regisztrált résztvevő követte, ezenkívül 553 online találkozó valósult meg a kiállítók és a látogatók között a Fiera di Padova innovatív digitális platformjának köszönhetően.

A szakmai szövetségek és a kiállító cégek is elismerően nyilatkoztak a fórumról. Aldo Alberto, az olasz virágkertészetek szövetségének elnöke kiemelte, hogy különösen ebben a nehéz időszakban fontosak az olyan kezdeményezések, mint a Flormart City Forum, mivel a jövőben egyre inkább előtérbe kerül az összekapcsolt és globalizált társadalom, amelyben a piacok gyorsan változnak, és a dinamika alapja a naprakész tudás lesz.

Az exportra termelő kertészeti árudák szövetsége (ANVE) is dicsérte a digitális rendezvényt, örülnek, hogy részesei lehettek. A kapcsolatteremtési lehetőségen kívül kiemelték a digitális esemény oktatási és igen átfogó informatív szerepét is. Az előadások videóanyagai regisztrációt követően olasz nyelven elérhetők.

Forrás: Kertészet és Szőlészet