0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ha nem lesz jelentős csapadék, a belvíz nem okoz problémát a mezőgazdasági évkezdésre

Az elmúlt csapadékos napok tetézték a talajok vízzel való feltöltöttségét, emiatt országszerte sokfelé belvízfoltok alakultak ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat információ szerint pedig már nem hiányzott több nedvesség a talajoknak, a felső egy méteres réteg már év eleje óta több helyen telített állapotban van.

Azonban először is különbséget kell tenni a belvíz, illetve a károsan átnedvesedett talajok között. Előbbi a síkvidékek időszakos, de meglehetősen tartós és viszonylag nagy területre kiterjedő jelensége, sajátos vízfajtája. Csapadékból, megemelkedett talajvízből a mélyebb területeken felgyülemlő víz. Míg a károsan átnedvesedett talajnál nem jelenik meg nyílt vízfelület, de agrotechnológiailag a talaj vízzel való telítettsége ugyanúgy megnehezíti a növények életfeltételeit.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatott minket arról, hogy jelenleg 52 ezer hektárnyi terület van elöntés alatt, ebből 30 ezer vetés-szántó, a károsan átnedvesedett területek nagysága pedig ennek a kétszerese is lehet.

Nagyobb elöntések főként a Nyírségben, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és az Alföld középső-déli részén jelentkeztek.

A belvíz és a károsan átnedvesedett talaj is problémákat okozhat a talajra és a növényekre. A károsodás mértékét az adott időszak, a víz tartóssága, és a növény fajtája határozza meg, hiszen az egyes növények különböző mértékben viselik el az elöntés tartósságát.

Továbbá a téli belvíz sokkal kisebb gondot okoz, mint a tavaszi, mert még nem indult meg a növények fejlődése, illetve nem kezdődtek meg a tavaszi munkálatok.

Az ellene való védekezés elsősorban a mezőgazdasági szakemberek feladata, hogy eljuttassák a földjeiken megrekedő vizet a csatornákig.

Ennek érdekében a gazdáknak árkokat kell kialakítaniuk a lefolyástalan területeken keletkező vizek csatornába történő bevezetése érdekében.

Ezután a vízügyi igazgatóságok a kezelésükben levő csatornákban levezetik a bennük összegyülemlett belvizet, a szivattyútelepek pedig átemelik azt a befogadókba.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakemberei szerint az elkövetkező hónapok időjárásától függ, hogy miként alakul a belvízhelyzet a jobb idő beköszöntéig.

Jelenleg komoly hótakaró nem borítja a földeket, így a hóolvadás miatt nem kell számolni a belvíz növekedésével.

Az Országos Meteorológia Szolgálat jövő hétre nem jelez számottevő csapadékot, így van esély, hogy a belvízcsatornákban fokozatosan le lehet vezetni az összegyülekezett belvizet. Ha további nagy mennyiségű csapadék nem érkezik, akkor a jelenlegi belvíz a védekezés segítségével nem jelent veszélyt a tavaszi mezőgazdasági évkezdésre.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu