0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A spenót, amely e-mailezik és figyelmeztet az aknákra

A tudomány meghazudtolta azt a tételt, hogy a növények nem képesek kommunikálni az emberrel. Nos, a spenótok még e-mailt is küldenek.

És ez nem vicc, hanem az amerikai Massachusettsi Műszaki Intézet (MIT) tudósainak kutatási eredménye, akiknek sikerült a spenótot „megtanítani” e-mailek küldésére. Mindezt a nanotechnológiának, az infravörös sugárzást érzékelő detektoroknak és az Internet kombinációjának köszönhetően.

A növények által küldött üzenetek célja az emberek figyelmeztetése a várható éghajlatváltozásra és az időjárás alakulására, de még a rejtett robbanóanyagokra is.

-A növények nagyon érzékenyek a környezetből érkező jelekre. Tudnak a közelgő aszályról, még mielőtt bekövetkezne az. Kimutathatják a talaj tulajdonságainak és a vízpotenciáljának kismértékű változásait is. Ha képesek leszünk kiaknázni ezeket a kémiai jelátviteli utakat, rengeteg értékes információhoz férhetünk hozzá – mondja Michael Strano professzor, a kutatás vezetője. Hangsúlyozza, hogy a növények nagyszerű analitikus vegyészek. A talajban található kiterjedt gyökérhálózatuk folyamatosan monitorozzák a talajvizet.

A növényi nanobionikának nevezett új technológia a spenót gyökereit használja fel a talajvíz nitroaromatikus anyagainak kimutatására. A nitroaromás vegyületek jelen vannak a robbanóanyagokban, így a spenót képes felismerni a földbe eltemetett aknákat is.

A MIT mérnökei szén nanocsövekkel történő beágyazásával a spenótleveleket érzékelőkké alakították át, amelyek képesek felderíteni a robbanóanyagokat, és vezeték nélkül továbbíthatják ezeket az információkat e-mail formájában egy informatikai eszközre.

Strano professzor meg van győződve arról, hogy az a zöldség, amely egyébként a gyerekek utálatának tárgya, képes figyelmeztetni a környezetszennyezésre és egyéb fenyegetésekre. Ennek alapja az a hatalmas mennyiségű adathalmaz, amelyet a növények nap mint nap kapnak a környezetüktől. Az egyik kísérlete során Michael Strano növényi nanorészecskéket használt a szmogot alkotó nitrogén-oxidok detektálására. Ez a felfedezés rendkívül fontosnak bizonyulhat az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Egy másik kísérlet szerint a szénnanolemezekké feldolgozott spenót katalizátorként működhet a fém-levegő avagy a lélegző akkumulátorok teljesítményének növelésében.

Minden nap tanulunk valami újat, arról hogy a növények okosabbak, mint amilyennek tűnnek, és hogy az emberek sokat profitálhatnak belőle , csak meg kell tanulnunk őket meghallgatni, vélekedik a professzor.

Forrás: bezpluga.pl