0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Bővülhetnek a magyar-üzbég agrárkapcsolatok

Szorosabbra fűzné mezőgazdasági kapcsolatait Magyarország és Üzbegisztán.

Az Agrárminisztériumban tartott csütörtöki kétoldalú tárgyaláson elhangzott: Üzbegisztán kulcspartnerként tekint Magyarországra abban, hogy önellátóvá válhasson az állattenyésztés területén. A Közép-ázsiai ország célja, hogy növelni tudják termelékenységüket, az állatállomány létszámát, megteremtsék a takarmányellátás biztonságát.

Tisztában vannak a magyar állatállomány genetikai értékével, ezért szorgalmazzák egy közös genetikai, tenyésztési központ létrehozását. Továbbá készek a tenyészállatok Magyarországról Üzbegisztánba szállítását növelni.

A megfelelő technológia megismertetésében, akár annak üzbég bevezetésében Magyarország segítségére lehet Üzbegisztánnak – fogalmazott Farkas Sándor. Mint mondta, Magyarország nyitott az együttműködésre, a jó gyakorlatok átadására, a két ország közötti kereskedelem élénkítésére. A szükséges technológiai fejlesztésen, az öntözés bővítésén, a minőségi takarmánytermesztésen felül az eredményes gazdálkodáshoz, így az állattenyésztéshez is megfelelően felkészült agrárszakemberek szükségesek. Magyarországon éppen most alakítjuk át az agrár-felsőoktatást. A Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetemre is szívesen várjuk az üzbég tanulókat – mondta Farkas Sándor.

Forrás: AM Sajtóiroda