0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

A vaddisznók, a szürkék, a vizslák, az emuk, és a többiek…

Milyen jövő előtt állnak a műélelmiszerek? Melyek az előnyei a durok sertésfajta tenyésztésének? Miként segít a lovaglás a figyelemzavaros, autista, vagy mozgásszervi problémákkal élő gyerekeken? Miért kell a vaddisznóállomány jelenős részét kilőni? A többi között ezekre is választ találhatnak a Kistermelők Lapja februári számában.

youtube://v/GOZinJmCCi8

A Kistermelők Lapja februári számában olvashatnak még a régen honosult  bronz- és a rézpulyka fajtákról, melyeket szívósság, betegségek iránti ellenállóság, s egyebek mellett kiváló húsminőség is jellemez.

Bemutatjuk az izlandi ló hazai tenyésztésének egyik színterét. Az első törzskancák a kétezres évek elején érkeztek hazánkba. Az izlandi lovak hivatalos tenyésztési célja egy egészséges, termékeny és kitartó hátasló, egy robusztus, mégis elegáns és sokoldalú ló kialakítása öt kiváló jármóddal. Ez a cél a sport- vagy hobbilovaknál jellemző, azonban lehet az izlandi lovaknak egy lovas körökben kevéssé kedvelt hasznosítási módja is: a húslótartás.

Palántanevelési kisokosból hasznos tanácsot kaphatnak a kiskertművelők, akik esetleg már azt is megálmodták, hogy idén mekkora felületen és milyen növényeket szeretnénk termeszteni, ám döntés előtt állnak, hogy helybe vessenek vagy palántázzunk?

És vajon lóháton minden könnyebb?

Úgy tűnik igen, hiszen Eger határában van egy tanya, ahol egyensúlyzavarban szenvedő, beszédhibás, mozgássérült, hiperaktív, hallássérült vagy épp autista gyerekek kis időre megfeledkeznek a hátrányaikról – képességeiket lóháton fejleszti egy elhivatott óvodapedagógus.

A műélelmiszerekről is írunk. Az előállítási technológiáktól kezdve a kémiai összetételig, iparág jelenétől a jövőjéig, a 3D-s nyomtatók szerepéről, például a hátszín, tarja, vagy comb formájú műhús előállításában.

A magyar kutyafajták sorozatban a rövidszőrű és a drótszőrű magyar vizslát vesszük gorcső alá. Vélhetően a magyar vizsla egyik őse, a mára már kihalt kopó lehetet, amelyet vadászkutyaként használhattak a honfoglaló őseink. A másik őse vélhetően a török hódítókkal érkezett sárga színű vadászkutya volt. A Kárpát-medencében ekét fajtából jöhetett létre a magyar vizsla alaptípusa.

Piacozni, pedig Parádfürdőre invitáljuk az olvasóinkat a Palóc Piacra, ahol a hét minden napján lehet közvetlenül magyar termelőktől származó mézeket, szeder lekvárt és szörpöket, füstölt árut, kézműves söröket, helyi pálinkákat, sajtokat, a gyógynövényekből készült termékeket, a zöldségeket és gyümölcsöket vásárolni.

Legyen az olvasónk!

Forrás: Kistermelők Lapja