A whisky vagy a bourbon előállítása nem való az olyan emberek számára, akiknek nincs türelmük – ennek az italnak a gyártási folyamata sokáig tart, meglehetősen archaikus előállítási módszereket igényel, és mindez a befektetett pénz hosszú idejű megtérülését jelenti.
Ez megváltozhat annak a technológiának köszönhetően, amelyet az amerikai Bespoken Spirits cég alapítói, Stuart Aaron és Martin Janousek fejlesztettek ki, ez lehetővé teszi az alkohol átszűrését nagy nyomás és magas hőmérséklet hatására különböző fákon keresztül.
– A modern anyagtudomány és az adatelemzés révén átalakíthatjuk ezt az elavult iparágat – jelentette ki Stuart Aaron.
A Bespoken Spirits nem az egyetlen vállalat a világon – vagy akár a Szilícium-völgyben -, amely a whisky vagy a bourbon gyors öregítési technológiáján dolgozik . A New York Times legalább tizenkettőt említ, amelyek szintén azt állítják, hogy képesek teljesen megkerülni a hordóban történő érlelési folyamatot.
Szkepticizmusuk a whisky vagy a bourbon öregítésére tett korábbi kísérleteken és módszereken alapul, például a 19. század végén kifejlesztett karamell és korom használata, amelyeket 1906-ban tiltott be az Egyesült Államok élelmiszer tisztasági törvénye, vagy a fűtött raktárak használata.
Aaron és Janousek ötlete az, hogy a párlatot és több ezer fadarabot acéltartályba tegyék. Az „aktivátor” belsejében lévő nyomás és hőmérséklet emelésének és csökkentésének gyakori változtatásával a whisky naponta többször beszivárog a fába, ami jelentősen felgyorsítja az öregedési folyamatot. Mivel az érlelt italok hordói általában bizonyos típusú fából készülnek, így az aktivátorba helyezett fadarabok különböző fajtákból származhatnak, ez lehetővé teszi a az alkohol új változatait és ízeit. Az alkotók szerint akár 17 milliárd kombináció is elérhető.
Egy másik cég egy másfajta technológián dolgozik. Az Endless West társaságnál a whisky-összetételt a laboratóriumban molekuláris elemzésnek vetik alá, és ezen adatok alapján a megfelelő összetevőket beviszik a párlatba, megfelelő ízjegyekkel és aromákkal gazdagítva az italt.
És sokkal alacsonyabb áron, mint amennyit fizetni kell a hagyományos alkoholért. Egy üveg Glyph, az Endless West -módszerrel körülbelül 40 dollárba kerül, egy Bespoken által készített burbon pedig 35 dollár.
A konzervatív ipar szokásainak változása nem fog nagyon gyorsan végbemenni, de a whisky globális értékesítésének várható két számjegyű százalékos növekedése miatt feltételezhető, hogy az új eljárással készült whisky vagy a bourbon könnyen helyet talál a piacon. A jogi korlátozásokat is meg kell oldani, mert például Skóciában a desztilátumot legalább három évig tölgyfahordóban kell érlelni, hogy whiskynek lehessen nevezni.