0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Takarva él igazán a talaj

Online műhelymunkára hívta az érdeklődőket az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, az ÖMKI. Fontos témát jártak körül a „Takarónövények alkalmazása a szántóföldön előnyök – kockázatok – tapasztalatok” című konferencián. Az esemény a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által akkreditált, 2 kredit értékű rendezvény volt.

„Az egészséges talaj kiemelkedő fontossággal bír a jövőben a kertészeti és szántóföldi növénytermesztésben”- fogalmazta meg Berényi Üveges Judit. Az ÖMKI projektvezető kutatója elmondta, a Best4Soil azért jött létre, hogy olyan ismereteket adjon át a gazdálkodóknak, melyeket alkalmazva könnyebbé válhat a talaj eredetű problémák (talajkórokozók, fonálférgek, tápanyaghiány) leküzdése. Különösen az intenzív termesztési rendszerekben meghatározó a talajból fertőző kórokozók jelentősége.

Az újonnan kialakított legjobb gyakorlatok és a jól megalapozott vetésforgók által lehetővé válik a talaj egészségének megőrzése, javítása vagy helyreállítása.

Az egyes termelők szükségleteire és helyzetére szabott vetésforgók bevezetésével a talajeredetű fertőzések kialakulását lehet megelőzni.

A Best4Soil célja, hogy ingyenesen elérhető adatbázisok és gyakorlati útmutatók segítségével hasznos ismereteket osszon meg a szántóföldi és kertészeti növénytermesztésben érdekeltekkel a talajegészség megóvása, illetve helyreállítása érdekében. Ismeretek átadásával segít a talajeredetű fertőzések és növénypatogén fonálférgek elleni küzdelemben. Európa 20 országában járul hozzá – gazdálkodók, szaktanácsadók, oktatók és kutatók részvételével – nemzetközi szakértői hálózatok létrejöttéhez a hatékony tudásátadás érdekében.

Elősegíti helyi gazdálkodó közösségek létrejöttét, melynek tagjai megosztják egymással tapasztalataikat, ezzel is elősegítve a jó gyakorlatok regionális szintű terjedését.

Az ÖMKi szerepe a projekt keretében felhalmozott tudás és ismeretanyag megosztása Magyarországon. Ennek keretében magyar nyelvű anyagok szakmai lektorálását végzi, valamint rendezvényeken, online médiában hívja fel a figyelmet a projektre, az elérhető információs anyagokra.

 

Forrás: magyarmezogazdasag