Hivatalosan 2021. február 12-én kezdődött el a kínai újév, mely idén a bivaly éve. Kínában ez az ünnep általában két hétig tart, Szilvesztertől a Lápmás Fesztiválig, melyet a holdév naptár első hónapjának a tizenötödik napján tartanak.
Az olyan ételeket, mint a tavaszi tekercs és a húsos/zöldséges/rákos táskák azért fogyasztják előszeretettel ebben az időszakban, mert a szerencsét és az újév virágzását társítják hozzá. Más ételek, mint például a rizsgolyók a családot és az összetartozást szimbolizálják az örömteli ünnepi időszakban.
Hét étel, melyek meghozzák a szerencsét a Bivaly évében
Tavaszi tekercs
A tavaszi tekercset, kínai nevén „Chun Juan-t” azért fogyasztják előszeretettel az ünnep során, mert a gazdagságot és jólétet hozza meg az újévben a hiedelmek szerint.
Az olajban sült tekercseket gyakran töltik savanyú töltelékekkel, mint például zöldségekkel vagy húsokkal. A tölteléket általában lisztből és vízből álló „köpenybe” tekerik, majd kisütik, amitől különleges aranyszínűk lesz.
Dumpling, azaz töltött táska
A kínai számára a töltött táskák, más néven „Jiaozi-k” szintén a jólétet szimbolizálják, melyek alapvető fogásai az újévi menünek, ellenben ezeket egész évben szívesen fogyasztják. A Graceful Cuisine, gasztronómiai blog szerint ezt az ételt előszeretettel fogyasztják az ünnepi időszak során, és az aranyrudakhoz hasonlítják, mert hasonló formájú pénzeket használtak a Mind dinasztia idejében, Kínában.
Az elkészítésének több módja is ismert, vannak, akik forrázzák, sütőben vagy éppen olajban sütik vagy éppen csak készre gőzölik.
Noodles, a hagyományos kínai tészta
Azok a tészták, amiket az újév során fogyasztanak általában hosszabbak, mint amit a hétköznapokon tálalnak, ennek azaz oka, hogy a hosszú életet és a boldogságot társítják hozzá.
Ám nem csak újévkor, hanem más ünnepek alkalmával is előszeretettel találják, mint például születésnapokon.
Párolt hal
Egy különleges fogás, amit valószínűleg az étkezőasztalon találhatunk a Kínai Új Év során, az a hatalmas párolt hal, ami a jómódot szimbolizálja. A kínai hagyomány úgy tartja, hogy amikor a halat majdnem teljesen elfogyasztják, kis maradékot kell hagyni a tányéron az ételből, mert a hiedelmek szerint így félretesznek valamit év végére is, majd többet képesek elérni a következő évben. A hagyomány részét képezi az is, hogy a halnak a feje mindig az idősebb rokonok felé kell, hogy nézzen, ezáltal mutatják ki tiszteletüket.
Rizstorta
A rizstorta egy olyan sütemény, melyet ragacsos rizsből készítenek és fogyasztása jó szerencsét hoz. A kínai neve „Nian Gao”, a „felsőbbrendű életre” utal, mely szerint azok előtt virágzóbb év áll, akik hittel fogyasztják el ezt az ételt. A rizstortát a hagyomány szerint ragacsos rizslisztből, búzakeményítőből, sóból, vízből és cukorból készítik, majd gőzölik, sütik vagy éppen hidegen fogyasztják.
Rizsgolyó
A rizsgolyó, vagy kínai nevén „Tang Yuan” egy olyan desszert, amit ragadós rizsliszt és víz keverékéből gömb formájúra gyúrnak, majd megfőzik és a forrásban lévő vízben vagy édes sziruppal tálalják. Általában ezeket az édességeket a Lámpás Fesztiválon fogyasztják, mely két héttel a kínai újév kezdete után tartanak.
Gyümölcs
Az újév egyik szimbolikus gyümölcse a narancs, mely gazdagságot és bőséget jelent a gömbölyű formája miatt és „arany” színe is hozzájárul ehhez. A nagy mennyiségű mandarin-, narancs- és pomelofogyasztáson kívül, Kínában az emberek gyakran az otthonaik köré is helyeznek ezekből a gyümölcsökből. Valamint előszeretettel ajándékoznak ilyen gyümölcsöket szeretteiknek az emberek az ünnepi időszak során.