0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hazai mezőgépgyártókkal kötött stratégiai együttműködési megállapodást a Takarékbank

A mezőgazdasági gépgyártók és a magyar gazdálkodók gépbeszerzésének kedvezőbb finanszírozására kötött együttműködési megállapodást a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége és a Takarékbank. A megállapodás értelmében a két szervezet információ- és tapasztalatcseréje mellett a hitelintézet tanácsadással, szakmai képzésekkel, piaci előrejelzésekkel is segíti az ágazat versenyképességének javítását.

Az idei évben a hatékonyságnövelés lesz a siker kulcsa a magyar mezőgazdaságban a Takarékbank agrárügyfelei körében végzett felmérés szakértői szerint. Csak így tartható fent ugyanis a jövedelmezőség a szektorban.

A magyar gazdák bizakodnak: tavaly jó évet zártak, jövedelmük átlagosan 14,9 százalékkal nőtt, szemben a 3,5 százalékos uniós átlaggal.

Az idei évi kilátásaikra is optimistábban tekintettek idén januárban, mint negyedévvel korábban, ezt mutatta meg a Takarék AgrárTrend Index értékének emelkedése. A jövedelmezőség fenntartásához ugyanakkor javítani kell a hatékonyságon, csak így lehet kiküszöbölni az inputárak emelkedéséből eredő költségnövekedést. Ebben a helyzetben pedig felerősödik a hatékonyságnövelést célzó beruházásösztönző támogatások szerepe.

A mostani együttműködési megállapodás célja, hogy a mezőgazdasági gépeket fejlesztőket, gyártókat és forgalmazókat tömörítő Mezőgépgyártók Országos Szövetségének tagjai kedvező finanszírozáshoz jussanak, valamint a magyar gazdálkodókat is ösztönözzék új gépek, technológiák, például a precíziós gazdálkodás eszközeinek használatára.

A Takarékbank az agrárium meghatározó partnere, amely nem csak finanszírozza az ágazatot, hanem a szakmai ismeretekkel, kutatásokkal és elemzésekkel is segíti a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlődését.

Emellett az ország legnagyobb fiókhálózatával és mobil bankfiókjaival a Takarékbank számos vidéki térségében egyedüliként kínál helyben pénzügyi szolgáltatásokat, így segítve a nem frekventált régiók fejlődését, munkaerőmegtartását, a pandémia utáni gazdasági helyreállását – mondta Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgató-helyettese.

A hazai mezőgépgyárak magas innovációs és termelési gyakorlattal rendelkeznek. Az értékesítés is szépen növekszik, azonban még mindig a külpiacok adják ennek túlnyomó többségét. A hazai gazdákhoz a korábbiaknál lényegesen több magyar gépet szeretnénk eljuttatni, ehhez lesz kiváló az új kapcsolat a Takarékbank. A piacismeretük és a pénzügyi tudatosságot fejlesztő banki kompetenciájuk teszi teljessé a mi a műszaki tudásunkat – mondta Csanádi Tamás, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének elnöke.

Forrás: Takarékbank Zrt.