0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Milliós bírság járhat az állategészségügyi járványvédelmi szabályok megszegéséért

A tavalyi, hatalmas károkat okozó madárinfluenza-járvány és az eddigi hatósági ellenőrzések tapasztalatait levonva, még nagyobb szigorral folytatódik a hazai baromfitartóknál a járványvédelmi szabályok, jogszabályi kötelezettségek betartásának vizsgálata.

A járványügyi intézkedések a teljes baromfiágazat védelmét szolgálják, éppen ezért azok a baromfitartók, akik az előírásokat megszegik, a lehető legszigorúbb szankciókra, a kártalanításból történő kizárásra és milliós nagyságrendű bírságra számíthatnak. Járványügyi szabályszegésért, a járványügyi védekezés akadályozásáért pedig akár börtönbüntetés is járhat.

A madárinfluenza januárban – a szigorú óvintézkedések kihirdetése ellenére is – megjelent előbb Komárom-Esztergom, majd Bács-Kiskun megyében.

A kiterjedt járvány kialakulását mindezidáig sikerült megakadályozni, ami többek között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) folyamatos, hagyományos és modern (pl. drónos) felderítési technikákon alapuló ellenőrzéseinek köszönhető. Ugyanakkor ezek a szemlék mutattak rá arra is, hogy az utóbbi években átélt két nagy madárinfluenza-járvány pusztítása ellenére még mindig több állattartó próbálja kikerülni a járványvédelmi előírásokat, és szegi meg tudatosan az egyébként sokat hangoztatott és jól ismert szabályokat.

A kihágások gyakorisága, módja rendkívül változatos. A szakemberek rendszeresen találnak túltelepített (az engedélyezett létszám fölötti), járványügyi és állatvédelmi szempontból egyaránt erősen kifogásolható állattartó telepeket.

A madárinfluenza szempontjából kiemelten kockázatos Bács-Kiskun megyében pedig 5 teljesen illegális, azaz engedély és állategészségügyi felügyelet nélkül működő árutojástermelő tyúktelep került a hatóság látókörébe.

Ezeken a farmokon járványügyi óvintézkedésként összesen csaknem 30 ezer baromfi leölését kellett elrendelni, ráadásul a közvetlen káron túl, a szabálytalanságoknak „köszönhetően” a tulajdonosok kizárták magukat az állami kártalanításból, továbbá több millió forintos élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot is kaptak.

Az eddigi legsúlyosabb kihágást az a két állattartó követte el, akik a hatóságot félrevezetve próbálták meg kivonni állataik egy részét – együttesen több mint 2 ezer baromfit – a járványterjedés megelőzése céljából elrendelt levágások alól.

Felelőtlen magatartásuk óriási járványügyi veszélyt és nemzetgazdasági kockázatot jelent. Konkrét esetüket kiemelve, ezúton is felhívjuk a baromfitartók figyelmét, hogy a járványügyi védekezés bárminemű akadályozása – a kártalanításból való kizáráson és a többmilliós pénzbírságon túl – büntető feljelentést, így akár börtönbüntetést is vonhat maga után.

Ismételten hangsúlyozzuk az állattartók felé, hogy az országos főállatorvos és a Nébih intézkedéseinek célja a tisztességes gazdák védelme, valamint annak megakadályozása, hogy egy újabb madárinfluenza-járvány a megélhetésüket veszélyeztesse. A sikeres védekezés alapfeltétele a felelős, jogszabályoknak megfelelő állattartás kialakítása, amely az egész baromfiágazat, mindannyiunk közös érdeke.

Mindezekre tekintettel a hatósági ellenőrzések a jövőben is folytatódnak, a feltárt szabálytalanságok pedig a legszigorúbb eljárást vonják maguk után!

A betegséggel kapcsolatos hasznos és aktuális információkért kövessék figyelemmel tematikus oldalukat: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Forrás: Nébih