0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Milyen egy jó borturisztikai helyszín?

Bár az idegenforgalom újraindítását még senki sem látja, a hazai borász szakma nem feledekezhet meg a borturizmusról. Itt van a felkészülés ideje. Egy, a témába vágó webináron a hazai borturizmus három izgalmas helyszínét - Gere Andrea (Gere Attila Pincészete), ifj. Lőrincz György (St. Andrea Szőlőbirtok), Oroszlán Tamás (Tokaj-Hétszőlő) – képviselő szakember véleményével ismerkedhettünk meg.

Gere Andrea, a hetedik generációs Gere Attila Pincészet képviselője elmondta, összetett élményt akarnak adni a vendégeiknek. Ebben a bor mellett fontos szerepet kap a vendéglátás, a gasztronómia. Ugyanakkor mégiscsak a legfontosabb a bor, a fajták, a dűlők.

Villányban szerencsére rengeteg a közös kezdeményezés, aminek következtében a borturista borvidéki szinten megkapja az élményt. Aki elmegy a borvidékre, az valószínűleg célirányosan, a borok miatt teszi. Ettől függetlenül nem feltétlenül egy ültetett, feszengős, „tudományos” borkóstolóra vágyik. Van, aki csak lazán „borozgatni” szeretne. A pincészetek feladata, hogy felmérjék és kielégítsék az igényeket.

A Gere pincészetnél a vendégek 80%-a magyar, ami 2020-ban a járvány – és a külföldi turisták elmaradása – miatt még szerencsés is volt, ezzel együtt természetesen ők is felkészültek külföldiek fogadására.

A kínált csomagban minden apró részletnek stimmelnie kell, mintha a lakásban fogadnánk a vendéget, így tudunk élményt nyújtani” – hangsúlyozta Oroszlán Tamás. Az összes munkatársuk felelőssége nagy, mindenkinek azonosulnia kell a pincészet hitvallásával, hiszen bárki vezeti körbe a látogatót a birtokon, azt ugyanolyan odaadással kell tegye. „A tokaji aszú kicsit olyan, mint a mikulás: mindenki ismeri, de senki nem látta még”. Az emberek nem igazán tudják, mire számítsanak, amikor a borvidékre érkeznek Tokajban elképesztő kincsen, történelmi örökségen „ülnek”, amivel sokszor a helyiek maguk sincsenek tisztában.

A Hétszőlőnél kinyitották a birtokot, mert látják, hogy a mai borturistáknak erre van szükségük: padokat helyeztek el a szőlők között, bárki besétálhat, leülhet; videókat készítettek a munkájukról; a bemutatókra kőzetmintákat visznek.

Megpróbálják az élményt minél színesebben átadni, mert akkor az ember otthon is könnyebben kibont egy palack aszút.

Mindenkivel meg kell találni a hangot, egyesek már „profik”, míg mások az egyszerűbb élményre vágynak. Látogatóik 85 százaléka külföldi – ennek harmada lengyel – így arra is fel kell készülni, mikor vannak az adott országban a szabadságolások. Külön jó pont a vendégnél és fokozza a vásárlókedvet, ha az anyanyelvén tudják megszólítani.

Fontos az együttműködés a helyi termelőkkel, csak fokozza az élményt, ha a borhoz kínált pogácsát a szomszéd néni készítette. Oda-vissza működik egymás ajánlása is.

Ifjabb Lőrincz György elmondta, céljuk a borvidék páratlan adottságainak, hagyományainak, kultúrájának bemutatása a borok által. Azt a szeretet szeretnék átadni, amellyel maguk is viseltetnek a borvidék iránt.

Egerben nagyon sok élmény várja az embert a boron kívül is: történelmi városrész, gyógyvíz, színvonalas éttermek, Bazilika és zarándokhelyek. A vendégek igényeihez és lehetőségeihez igazítva kell többféle kategóriában kínálnak élményt, azonban mindig a legmagasabb színvonalon. Borbárjukban négy felkészült kolléga várja a borturistákat, nekik ugyanúgy át kell tudnia adni a borászat filozófiáját, csak úgy hiteles az egész.

A borkóstolóikon helyi kézműves sajtokat és bagetteket szolgálnak fel, de olyan is van, hogy helyi festők képeit állítják ki a borászatnál. A lényeg, hogy erősítsék az összefogást és mindent megmutassanak a régió kincseiből.

Forrás: magyarmezogazdasag