0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Óriási hőmérsékletugrás Németországban

Néhány napon belül több, mint 40 Celsius-fokkal emelkedett a hőmérséklet Németország egyes régióiban, amire eddig még nem volt példa.

Először a kemény fagy, néhány nappal később pedig szinte a nyári hőmérséklet. Németországban rekordot döntött az időjárás változása az elmúlt héten.

A német meteorológiai szolgálat (DWD) éghajlatkutatóinak számításai szerint ilyen hirtelen heti hőmérséklet emelkedést még soha nem regisztráltak. Ezt mutatták az alsó-szászországi göttingeni mérőállomás adatai.

Február 14-én, a leghidegebb órában a hőmérő mínusz 23,8 Celsius-fokot mutatott Göttingenben. Egy héttel később – február 21-én – már 18,1 fokot mértek., ami 41,9 Celsius-fokos emelkedést jelent.

Ilyen nagy hőmérséklet ugrást Németországban még nem regisztráltak egy héten belül, amióta az időjárási statisztikákat vezetik.

Ehhez a rekordhoz a legközelebb az 1880 évi májusi adatok állnak, amikor a különbség 41 Celsius-fok volt – mondta a DWD szóvivője.

Ezenkívül Németországban február 21-én két helyi téli hőmérséklet rekordot rögzítettek. A schleswig-holsteini Quickborn-ban a hőmérők +18,9 Celsius-fokot mutattak. A jelenlegi rekord 2019-ből származott és +17,8 fok volt.

Hamburgban hétfőn +21,1 Celsius – fok volt, ami két fokkal több, mint a korábbi rekord. A mérési előzményeket figyelembe véve először lépte át Hamburgban a hőmérséklet a 20 fokot ezen a napon.

Forrás: gazeta.pl