0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Képes kalendáriumok a természet és a madarak rajongói számára

Az év elején két tematikus kalendárium is napvilágot látott az Ásotthalmi Bedő Albert Alapítvány gondozásában: „A természet kalendáriuma” az élővilágban egy év alatt lezajló változásokat mutatja be, míg a „Madárkalendárium” az égi vándorok tavaszi és őszi vonulásának naptára. A látványos természetfotókkal illusztrált kiadványok megjelenését az Agrárminisztérium támogatta.

A kalendáriumok több évszázados történelmük során mindig érdekes és hasznos tudnivalókat tartalmaztak, napjainkra azonban a korszerű információs csatornák háttérbe szorították őket. Ugyanakkor, mint évkönyvszerű naptárak ma is érdeklődésre tartanak számot, hiszen lexikális jellegű tartalmuknak köszönhetően fontos ismeretanyagot adnak át olvasóiknak. Ezt példázza az Ásotthalmi Bedő Albert Alapítvány idén megjelentetett két kiadványa is.

„A természet kalendáriumát” lapozva az olvasó nyomon követheti, hogy környezetünk hatalmas forgószínpadán – a növény- és állatvilágban – egy év alatt mi minden történik.

A kiadvány nemcsak a változásokra hívja fel a figyelmet, hanem bemutatja az ezekkel együtt járó folyamatokat is, miközben hónapról-hónapra kiragadja a legfontosabb és leginkább szembe tűnő természeti jelenségeket. Az ötven fotóval gazdagon illusztrált kötetből nemcsak a kiadó székhelyét körbeölelő alföldi erdőket ismerhetjük meg, hanem betekintést nyerhetünk hazánk szinte összes erdei élőhelyének izgalmas világába.

A „Madárkalendárium” első része madaraink tavaszi érkezéséről, míg a második az őszi elvonulásukról ad áttekintést.

Kik érkeznek és kik indulnak útnak a hazai tájakról? A mintegy kétszáz fotót tartalmazó kötetben márciustól május közepéig, és augusztustól novemberig követhetjük nyomon összesen 71 érkező és 83 induló madárfajunk életét. A harmadik fejezet pedig egy madárdalóra, aminek a segítségével az évkönyv forgatói beazonosíthatják a hajnali és kora reggeli órákban egymást követően megszólaló énekeseket.

A kiadványokat Andrési Pál, az évszázados hagyományokat ápoló ásotthalmi erdészeti szakközépiskola tanára írta és szerkesztette, és részben saját, részben társszerzők fotóival – köztük kiemelten dr. Molnár Gyula képeivel – gazdagon illusztrálta. A kalendáriumok beszerezhetőek az Ásotthalmi Bedő Albert Alapítványnál (alapitvany.bedo@gmail.com).

Forrás: Ásotthalmi Bedő Albert Alapítvány