0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Rajtra készek a hazai zöldségek

A betárolt zöldségek már fogynak, most a klasszikus importszezon végénél járunk, március közepétől pedig egyre több hazai termesztésű zöldséggel találkozhatunk majd az üzletekben.

Ilyenkor az import árral nehéz versenyezni

A magasabb termesztési költségek (fűtés) és a kevésbé termékeny időszak (fényhiány) miatt márciusra még nem igazán éri meg a termesztőknek időzíteniük, mivel klasszikusan import időszak van és ekkor az import árakkal nehéz versenyezni, ezért a március még nem igazán szezonja a hazai zöldségeknek, mondta Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Elvétve már lehet találkozni magyar termesztésű zöldséggel, a professzionális, fűtött berendezésekben termelő nagyobb vállalkozásoknál már megkezdődött a paprika szedése, érdemi mennyiségek e hét végétől várhatók.

A paradicsom szedések március 15-20. körül indulhatnak azokban az üzemekben, ahol decemberi kiültetéssel indították az állományokat.

A paradicsom szezonja is április elején indul majd be igazán, érdemi mennyiségek ekkortól várhatóak.

A hajtatott uborka korai termesztése Magyarországon nem elterjedt,

hazai uborkát jelenleg nem találni, az olcsóbb importtal nem éri meg versenyezni.

Idén Húsvét után várható a hazai termesztésű uborka megjelenése és április közepe-végétől lehet számítani nagyobb mennyiségekre. Áprilistól novemberig e három faj esetében lesz magyar áru a piacokon, boltokban, mondta a szakember.

A fűtés nélküli termesztés szezonja később indul

A hideg technológiás hajtatott zöldségfélék (káposztafélék, levélzöldségek, salátafélék) legtöbbjével majd csak később lehet találkozni, kevés termelő kockáztatja a hosszú téli időszakot, de azért néhányan csinálnak például retket dupla fóliában, így nem lehet azt mondani, hogy egyáltalán nincs a piacon magyar áru, van, csak nem szignifikáns mennyiség.

Klasszikus “zöldség sorrend” már nem nagyon van, mivel a különféle kultúrákkal foglalkozó termelők jó része a korai szegmensre is termel, ehhez meg is vannak a megfelelő módszerek,

április-közepe végére sok faj egyszerre jelenik meg a piacon, a volumenekben lehet különbség.

Tárolási készletek is kaphatóak még

Tárolási zöldségekből még vannak készletek, hagymából valamivel kevesebb, gyökérzöldségek közül sárgarépából nagyobb, gyökérpetrezselyemből valamivel kisebb mennyiségek.

E két faj esetében a táblán teleltetés bevett módszer, még több tíz hektárnyi gyökér van a földeken.

Április végére, május elejére ezek a készletek kifogynak, vöröshagyma esetében a jelenlegi fogyási ütemet figyelembe véve ez hamarabb történik majd meg.

Burgonyával, sütőtökkel, káposztával is lehet még hazai termesztésűvel találkozni, a kisebb termelőknél még akadnak betárolt mennyiségek, melyek inkább piacokon kerülnek értékesítésre, említette Hunyadi István.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu