0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az ózonkezelés előnyei a méhészetben

Az ózont az egyik leghatékonyabb fertőtlenítő, gombaölő szerként tartják nyilván, hogy miként lehet alkalmazni a méhészetben, kiderül a Méhészet szaklap februári számából.

youtube://v/f6gCuKxHNDY

Napjainkban, főleg a vírushelyzet miatt, egyre ismertebbé és elterjedtebbé válik az ózongenerátoros kezelés humán felhasználása és annak kedvező hatásai. Az ózont az egyik leghatékonyabb fertőtlenítő, gombaölő szerként tartják nyilván, mely gáz halmazállapotából adódóan eljut a helyiség minden zugába, még a legkisebb repedésekbe is. Méhészeti felhasználásának gyakorlati tapasztalatát ismerteti Ungvári Tibor a Méhészet februári számában. Tapasztalatai alapján a léptárolóban lévő lépek védelmére is használható az ózongenerátor, hatékonynak bizonyult a viaszmoly ellen.

„Szomor Balázs vagyok, Kiskőrösről” – kezdi bemutatkozását egy ifjú méhész, aki az új, „Olvasói névjegy” című – remélhetőleg – állandó rovat első írását jegyzi. A kétgyermekes, főállás mellett méhészkedő fiatalember vallja:

„Hamar felismertem, hogy mézemet a legkiválóbb minőségben lehet és szabad csak megtermelnem, hiszen amit csinálok, az nem kevesebb, mint élelmiszer-előállítás.

Minden mézelvételkor a családoknak szükséges mézmennyiséget hagyom a kaptárban, és a méheket igyekszem folyamatos méhlegelőn tartani, ezzel tiszta fajtamézet termelni.” Az „Olvasói névjegyet” a 10-12. oldalakon olvashatják el.

Glicerox? Szolidox? – Előbbit már ismeri a méhész szakma: a varroa atka gyérítését szolgáló oxálsavat tartalmazó tartós hordozó. De utóbbiról még nem hallottunk. Kráner Ferenc méhészmester magyarázza el nekünk, mi is az a Szolidox: „Ez egy olyan Glicerox csík, amely mindig azonos módon, egy jól bevált receptúra és technológia szerint készül. Szerencsémre végigkövethettem a Glicerox magyarországi elindulását a kezdetektől fogva a szomszéd „megaméhészetben” , tapasztalatokat szerezhettem a méhészközösségtől, valamint saját 250 családos méhészetemben a felhasználás közben. Igaz, hogy kezdetekben sok probléma volt vele, de folyamatosan tanultunk belőle, és mára kiforrott egy jó felhasználási gyakorlata.” Erről olvashatunk a 18-20. oldalakon.

A magyar háztartások mézfogyasztási és vásárlási szokásai – ezzel a témával foglalkozik Erdélyi Tibor méhészeti szakelőadó. 307 online kérdőív felvételezését és értékelését végezte el a magyar mézfogyasztási szokásokról. Írásában arra a kérdésre kereste a választ, hogy „Mi a fontos önnek méz vásárlásakor?”. Érdekes és tanulságos megállapításokat tesz a szerző.

Mint kiderül a válaszokból, meglepő, de méz vásárlása esetén, a döntés meghozatalában a legkevésbé figyelembe vett tényező a méz ára!

Amikor dönt a piacon a fogyasztó, hogy kitől vegyen mézet, a legkevésbé érdekli az ár. De még a csomagolás kinézete sem döntő. Sőt! A biominősítés sem nyom sokat a latban. Akkor mi a legfontosabb szempont? Megtudhatjuk Erdélyi Tibor remek írásából, mely a téma részletes kifejtése okán, több részben jelenik meg a Méhészet szaklapban.

Bross Péter

felelős szerkesztő

 

Forrás: Méhészet