0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csak egy pillantás és már fizettünk is, avagy a „Pay With Your Face” technológia

A világon először orosz bevásárlóközpontokban vezették be a „Pay With Your Face” technológiát, vagyis azt a fizetési lehetőséget, melyhez nem szükséges készpénz, bankkártya vagy éppen okostelefon, mindössze elég a vásárlónak megmutatnia az arcát és egy pillanat alatt már fizetett is az élelmiszerért.

Az X5 Retail Group – vezető orosz kiskereskedelmi lánc – számos bevásárlóközpontban vezette be a legmodernebb érintésmentes fizetési lehetőséget, amely lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy arcfelismeréssel fizessenek az élelmiszerekért. Az orosz Sber bank a Visa közreműködésével kifejlesztett egy technológiát, mely használatával mindössze elegendő egy pillantás a fizetéshez.

Ennek az innovációnak az alapját a biometrikus azonosítás nyújtja, és ezt a modern technológiát már 52 szupermarket önkiszolgáló termináljára telepítették.

A tervek szerint pedig e hónap végéig összesen 150 üzletben lesz elérhető ez a fizetési opció, valamint áprilisban folytatják a kiskereskedelmi lánc további üzleteiben a telepítést. A rendszer bevezetése további üzletekben pedig a projekt első szakaszának eredményeitől függ, olvasható az X5 közleményében.

Fizetési lehetőségek

„2020-ban az első helyszín, ahol ezt a technológiát kereskedelmi forgalomba hoztuk, egy moszkvai kávézó üzletlánca volt” – közölte Igor Shekhterman, az X5 Retail Group vezérigazgatója. „A projekt indulása Oroszország egyik legnagyobb kiskereskedelmi üzletláncában azt mutatja, hogy olyan partnerekre találtunk az innovatív fizetési módszerek kifejlesztésére irányuló törekvésünkben, akik ugyanolyan szívesen mutatják be ezeket, mint mi” – tette hozzá Shekhterman.

A biometrikus technológiával történő fizetés mindössze csak néhány másodpercet vesz igénybe, mivel a vásárlóknak nem kell használniuk a bankkártyáikat vagy az okostelefonjaikat,

azonban a fizetés feldolgozása érdekében le kell venni a maszkjukat. Jelenleg ez a fizetési opció csak azoknak a vásárlóknak érhető el, akik a Sber bank ügyfelei. A biometrikus adatokat a bank tárolja és titkosított formában rendkívül biztonságos csatornákon keresztül továbbítja.

„Ez az innováció a jövő gyors, kényelmes és biztonságos technológiája, amit az elsők között vezetünk be Oroszországban majd ezt követően szerte a világon” – közölte Shekhterman.

„Meggyőződésem, hogy az érintésmentes biometrikus fizetési megoldásokat hamarosan univerzálisan alkalmazzák majd az üzletekben, és idővel ugyanolyan megszokottá válik majd, mint a bankkártyás vagy az okostelefonos fizetés.”

Forrás: esmmagazin.com