0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hibrid fagyvédő berendezés

Sokféle módszerrel próbálunk védekezni a tavaszi fagyok ellen, több-kevesebb sikerrel, és nagyon eltérő költségekkel. Jó hatásfokú, de nagyon drága a fagyvédő gyertyákkal való fűtés, és megbízható eredményt ad a fagyvédő öntözés is. Léteznek mobil fűtőberendezések, illetve fűtő-ködképző gép, valamint nemrégiben szélgép is került hazai forgalomba.

Faragó Endre ezeknek a gépeknek a jellemzőit ötvözte, és két saját készítésű berendezése után elkészült az első gyári darab a Busa Bt.-nél, F-AirGo V2021 néven.

A működési elv ugyanaz, mint a szélgépnél. Kisugárzási fagy esetén a talaj a leghidegebb, és a fölötte lévő légrétegek fokozatosan hűlnek le éjszaka, viszonylag nagy a hőmérsékletkülönbség kis magassági eltérésnél is. A leggyakrabban 4-5 méter magasan már nincs fagykár, amit láthatunk is például az akácfák tetején, ahol a tavalyi rendkívüli fagyok után is lett hüvelytermés. Ezt a fönti melegebb levegőt forgatja le a légcserélő, ezáltal erősebb lehűlések esetén is megvédi a virágokat vagy terméskezdeményeket. Az új berendezésben nem olyan nagy teljesítményű ventilátor működik, mint amilyen a szélgépekben, de az óránkénti 100 ezer köbméteres teljesítménye megegyezik azzal a légmennyiséggel, amennyi 3,5 hektáron 3 méter magasságban van. Éppen ezért a gépet 3,5 hektár védelmére ajánlja a feltaláló.

Tulajdonképpen nagyon egyszerű a berendezés, nagy átmérőjű függőleges dobban forog az axiálventilátor, és légterelővel teljes körben, 30 centiméterrel a talajszint fölött fújja el a föntről beszívott levegőt. Ez a levegő 3-5 °C-kal melegebb, mint a lenti, és laposan 20 métert utazva lassul le, majd felemelkedik a termőzóna magasságába. Nem „szökik el” a területről, mert ugyan melegebb, mint a környezete, de éppen lehűlőfélben van, tehát nem kitágul és fölemelkedik, hanem megül a területen.

Ezzel a módszerrel mínusz 7 °C-ig lehet védekezni körülbelül, elkerülhető a teljes/részleges fagykár.

A várható hidegtől és az inverzióban elérhető hőmennyiségtől függ, hogy mekkora területet lehet megvédeni, erősebb lehűléskor gyakoribb fordulókkal, kisebb területen érdemes működtetni. A gép két oldalán 15-15 méter védett területtel számolhatunk. Például 4 méteres sortávolság esetén összesen hét sort védünk egy menetben, de a folyamatos gépjáratást erős átfedéssel csak minden második sorba kell visszafordítani. Cél, hogy 15 perc alatt visszaérjünk a „fűtött” sorokba.

A fagyvédő berendezést úgy méretezték, hogy egy 82 lóerős traktor maximális teljesítményével üzemeltethető legyen.

Az első gyári berendezést a Busa Bt. készítette: Horváth Bence azért vállalkozott a gyártásra, mert szereti, ha egy üzletben mindkét fél jól jár, és az egyszerű, de nagyszerű elgondolás meggyőző volt a számára. A cég a saját fejlesztésű talajművelő eszközeiről ismert, legbüszkébbek a forgókapára, ami hatékony talajlazító és gyomirtó eszköz, gyorsan és pontosan lehet dolgozni vele, a sorközök művelésére alkalmas. A gyümölcsösök fagyvédelme teljesen új terület a számukra, ahol tanulhatnak a feltalálótól, és a gép műszaki kihívás a számukra. Az első tíz berendezést megrendelésre gyártják.

Mérni kell

Eddig két saját készítésű gépen végzett méréseket Faragó Endre. Azt nem sikerült megállapítania, hogy milyen magasról szívja be a levegőt a berendezés, a kilépő levegő hőmérsékletét mérte, és a forgalomba kerülő gépeken is lesz szenzor, aminek az adatait a védekezés teljes ideje alatt nyomon követheti a traktoros a fülkéből. Saját ültetvényében sok méréssel követte nyomon a gép munkáját, ezek alapján adta meg a javaslatait. Még akkor is jól sikerült a védekezés, amikor este 10-kor indult a géppel, és már mínusz 3,2 °C volt az ültetvényben, ezt mínusz 1,7 °C-ra sikerült visszamelegíteni. Természetesen hamarabb, már késő délután kell kezdeni a védekezést, amikor még csak várható a fagy.

Azt is mérte, hogy mennyi idő alatt hűl vissza a leszívott meleg levegő, ez az időtartam 20-25 perc között volt, ezért javasolja, hogy 15 perces legyen a forgó a biztonság kedvéért.

Fontos lenne, hogy mindenki több ponton és több magasságban mérje a hőmérsékletet az ültetvényében, ne vaktában védekezzen.

Forrás: Kertészet és Szőlészet