0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Agrárlízing: nincs megállás, töretlenül nő a finanszírozás

A legelterjedtebb és sok szempontból valóban a legkedvezőbb pénzügyi konstrukció, a lízingelés adatain lehet a legjobban lemérni a magyar mezőgazdasági géppiac és egyben az agrárium kilátásait.

Miközben a gazdasági válság számos ágazatot, köztük a lízingpiac egészét is kedvezőtlenül érintette, az agrárgép-finanszírozás ennek ellenére tovább növekedett:

a tavaly finanszírozott 110 milliárd forint 7 százalékkal meghaladja az 1 évvel korábbi összeget.

Olyan gazdasági környezetben, amelyben majdnem az összes pénzügyi konstrukció kisebb-nagyobb veszteségeket kénytelen elkönyvelni, nem kis eredmény, hogy a mezőgazdasági géplízing még mindig jelentős növekedést tud felmutatni. Ráadásul évek óta tart a bővülése, és a jelek szerint az egyre mélyülő gazdasági válság sem törte meg az agrárgép-finanszírozás lendületét.

Nemcsak szavakban, hanem tettekben is megnyilvánul az agrárgépeket övező érdeklődés – ez a legfőbb tanulsága a mezőgazdasági gépek piacának az idén rendhagyó módon online tartott AGROmashExpo alapján. Az első virtuális szakmai rendezvény sikeresnek bizonyult: a gépkiállítás és -vásár négy napja alatt,

március 3–6. között 4 ezer látogató 11 ezer alkalommal „kereste fel” a kiállítók standjait,

közölte a Hungexpo Zrt. a kiállítást követően. A kiállítás ezután még egy hétig látogatható volt az interneten. Magyarország legnagyobb agrárgépipari szakmai rendezvényét, az AGROMmashEXPO-t idén virtuális formában rendezte meg a Hungexpo a Covid-19-járvánnyal járó korlátozások miatt.

Csökkent, de nem minden téren

Annak ellenére, hogy a hagyományosan januárban tartott, évindító rendezvénynek számító gépes kiállítás idén márciusban és virtuális formában fogadta a látogatókat, az érdeklődés nem lankadt iránta. Ezt az új gépek kihelyezése is tükrözi, amit a legelterjedtebb és sok szempontból valóban a legkedvezőbb pénzügyi konstrukció számain, a lízingadatokon lehet a legjobban lemérni.

A lízingpiac egészének sok éves töretlen növekedését követően tavaly csökkenés következett.

Azonban fontos leszögezni, hogy a lízingfinanszírozás egyes szegmensei nagyon eltérően teljesítettek, és a mostani helyzetben is a mezőgazdaság volt az „éltanuló”. A mezőgéplízing azért jó indikátor, mert a forgalmazók és a gyártók tapasztalatai szerint a vevők jelentős része banki finanszírozással vásárol gépet.

Kis szállítójárművek és mezőgépek

Összességében 14 százalékos visszaesést szenvedett el a magyarországi lízingpiac a koronavírus-járvány miatt. A finanszírozott összeg a 2019-ben elért, évtizedes csúcsot jelentő 740 milliárd forintról 639 mil­liárd forintra csökkent 2020-ban.

Ugyanakkor ez a 639 milliárd forintos finanszírozott összeg még mindig jóval meghaladja az előzetesen becsült 550–600 milliárd forintot, áll a Magyar Lízingszövetség nemrég kiadott közleményében.

Több eszközcsoportban is jelentősen csökkent a kihelyezés. A nagyhaszongépjárművek és az egyéb gépek-berendezések voltak a járvány legnagyobb vesztesei, a kis szállítójárművek és a mezőgépek viszont a kivételek közé tartoztak. Azonkívül a lízingcégek felkészültek a moratóriumot követő időszakra, és a bizonytalanság lecsengése után újra stabil növekedésre számítanak.

– A pandémia miatt csak az volt kérdéses, hogy mekkora lesz a visszaesés 2020-ban. A körülményekhez képest ugyan kedvezőnek mondható a végeredmény, de ezzel együtt a 2017-es szintre esett vissza a hazai lízingpiac. A megkötött ügyletek számát tekintve sajnos még kedvezőtlenebb a helyzet, ebből a szempontból ugyanis inkább a 2016-os szinthez közelítettünk – mondta Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke. Hozzátette:

tagvállalataik teljes portfóliója, azaz tőkekintlévősége növekedett 2020-ban, mégpedig 9,5 százalékkal, 1714 milliárd forintra. Igaz, ebben a moratórium is jelentős szerepet játszott.

Válságban is rekord

A borús összképet jelentősen javította az agrárgép-finanszírozás, ami a válság ellenére is növekedett: az ennek keretében finanszírozott 110 milliárd forint 7 százalékkal meghaladta az 1 évvel korábbi értéket.

Már tavaly, a koronavírus-járvány igazi nehézségeit váratlanul felszínre hozó második negyedévben kiderült, hogy az agárgéplízing tartja magát. Ebben a gazdaságilag minden szempontból nehéz időszakban

a mezőgazdasági gépek finanszírozása közel 1 százalékkal emelkedett, a teljes portfólió értéke pedig 11 százalékkal nőtt, meghaladva a 192 milliárd forintot.

Az utóbbi években részben a lízingfinanszírozásnak, különösen a kedvezményes jegybanki hitelprogramoknak köszönhetően tudták korszerűsíteni a magyarországi agrárgépparkot, ami hosszabb távon nemcsak az ágazat, hanem a gazdaság egészének fejlődését szolgálja.

Az agrárgép-finanszírozás eredménye azért is figyelemre méltó, mert Magyarországon a jármű-, azon belül a személyautópiacon is csökkentek az eladások a koronavírus-járvány miatt, emiatt a lízingfinanszírozás iránti kereslet is visszafogottabbá vált.

A mezőgazdasági gépeknél a lízingcégek által finanszírozott összeg szerény mértékben, csak 0,7 százalékkal ugyan, de mégiscsak növekedett ebben az időszakban, elérte a 45,5 milliárd forintot.

Ez az utóbbi négy év legjobb második negyedéves eredménye, állapította meg a Magyar Lízingszövetség saját és az Agrárközgazdasági Intézet adatai alapján.

Évek óta tartó lendület

Az elmúlt 5 évben rendre nőtt az agrárgépeknél a lízingcégek által finanszírozott összeg. Az agrárkutatók szerint a mezőgazdaságban érdekelt cégek közül egyre többen váltanak az úgynevezett intenzív gazdálkodásra, termesztési technológiára, ehhez pedig a korábbinál nagyobb gépparkra van szükség. Ha pedig korszerű gépek állnak be a termesztésbe, akkor a beruházás gyorsan megtérülővé válhat.

Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára korábban úgy nyilatkozott:

„Az agrárcégek beruházásaihoz pedig a lízingfinanszírozás kézenfekvő, rugalmas és költséghatékony megoldás.”

Az agrárgép-finanszírozás tavalyi második negyedéves alakulását ismertetve hozzátette: „A mezőgazdasági gépekhez köthető finanszírozott összeg és tőkekintlévőség emelkedett, ám a szerződések száma csekély mértékben, 5,8 százalékkal csökkent. A mérséklődés az új mezőgazdasági gépeket érintette, ezekre az 1 évvel korábbinál 17 százalékkal kevesebb szerződést kötöttek az érintett agrárcégek, miközben a használt mezőgazdasági gépekre kötött szerződések száma 24,8 százalékkal 594-re gyarapodott. Vagyis a koronavírus-válság első időszakában, a tavalyi második negyedévben a használt gépek aránya nőtt.

Túl a 100 milliárdon

A Magyar Lízingszövetség összeállításából kiderül az is, hogy az elmúlt években a lízingpiacon az agrárgép-finanszírozás komoly bővülésen ment keresztül a mezőgazdaság fejlődésével párhuzamosan. 2016-ban 74 milliárd forint értékben finanszíroztak mezőgazdasági gépeket a magyar lízingcégek, és bár egy évvel később 72 milliárd forintra csökkent ez az összeg, 2018-ban már 82 milliárdnál, 2019-ben pedig 103 milliárd forintnál járt ez a szegmens.

A mezőgazdaságigép-finanszírozás lendületes növekedésében fontos szerepet játszottak a jegybank kedvezményes hitelprogramjai, 2019-ben például a finanszírozott összeg több mint négyötöde volt azokhoz köthető.

A gépkorszerűsítés pedig hozzájárul ahhoz, hogy a mezőgazdaságnak komolyabb szerep jusson hosszabb távon a magyar gazdaság fejlődésében. Bár a mezőgazdaság teljesítménye a teljes gazdaságon belül sokszor változékony, részben az időjárás alakulása miatt, de a tavalyi második negyedévben az egyik legjobban szereplő ágazat volt. A 13,6 százalékos éves GDP-csökkenésből a termelési oldalon mindössze 0,1 százalékpontos hanyatlás volt az agráriumhoz köthető, ezzel szemben a szolgáltatások közel 7 százalékponttal, az ipar 4,3 százalékponttal járult hozzá a csökkenéshez.

Az NHP törte meg a jeget

Egyelőre nem világos, hogy a koronavírus okozta válság végső mérlege mi lesz, de az már látható, hogy kedvezőtlenül hat a lízingpiacra. Várhatóan azonban az agrárterület most is stabil marad.

A teljes szegmensen belül 2014 óta az egyik legstabilabb piac a mezőgazdasági gépek finanszírozása.

Különösen 2018 volt kiugróan jó év, akkor az előzetes várakozások ellenére komoly, 14 százalékos növekedést hozott ez a terület, így rekordnagyságú, 82 milliárd volt az új finanszírozás. A növekedés 2019 folyamán ráadásul gyorsult.

A mezőgazdasági gépek körében a lízing tehát mindeddig tartotta erős pozícióit, 40 százalék feletti volt a részesedése. Az elmúlt években kifejezetten jól húzott a mezőgazdasági lízing is a teljes szektoron belül. A mezőgépek, illetve a kertészeti gépek lízingje korábban elsősorban azért növekedett, mert a Növekedési Hitelprogram (NHP) húzta a piacot, főleg 2014-től, amikor a lízingkonstrukciók is elérhetőek lettek a programon belül. Ekkor a korábbi 45 milliárdos éves kihelyezésről mintegy 72 milliárd forintra ugrott az agrárlízing.

Ez a jelentős növekedés nem folytatódott, de az akkor elért eredmény megmaradt, és folyamatosan bővülni is tudott.

Később némileg lassult a lendület, de sikerként könyvelheti el az ágazat, hogy a kieső NHP keresletet piaci forrással helyettesíteni tudták a finanszírozók.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/Pénzmag