0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Vasrabló parazitákkal küzdenek a méhek

A méhészetben jelentős gondokat és pusztulást okozó Nosema ceranae parazita a vastól fosztja meg a méheket. A vas esszenciális mikroelem a méhek, és persze az emberek számára.

A mézelő méhek általában elegendő mennyiséghez jutnak belőle a pollenből. A vasat immunrendszerük erősítésére, illetve a szaporodáshoz és fejlődéshez használják fel. A Nosema parazitának ugyanilyen célokból kell a vas. Az e parazitával fertőzött mézelő méhekben a vas nyomon követésekor kiderült, hogy a vas a parazitával való küzdelemnek is része.

Ha a méh elveszti a Nosema ceranae fertőzéssel szembeni harcot, a parazita elszedi a vasat a méh által elfogyasztott virágporból és a saját spóráinak reprodukálására fordítja, mielőtt még a vas felszívódna a méh bélrendszerében.

Ennél a parazitánál egy transzferrin elnevezésű fehérje vesz részt a folyamatban, ami a pollenből származó vas megkötéséért és szállításáért felelős. A Nosema ceranae a méh transzferrinjét használja arra, hogy a vasat saját felhasználásra terelje, emiatt ahogy a méhben fokozottan jelentkezik a vashiány, a méh egyre több és több transzferrint termel. Ennek eredményeként a méhnél még nagyobb lesz a vashiány, mivel az egyre növekedő transzferrin-termelés lehetőséget biztosít a Nosemanak, hogy saját szaporodásának és túlélésének biztosítására még több vasat vonjon el a méhtől.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/farmprogress.com