0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Csőtörés következmények nélkül – a telefonunk mutatja, hol a hiba

A vízcsövek törése és szivárgása néhány perc alatt egy egész lakást, házat, gazdasági épületet tönkretehet. Ha a tulajdonosok, gazdák nincsenek a helyszínen, és nincs, aki megszakítsa a vízellátást, a veszteségek óriásiak lehetnek. Egy izraeli mérnök és feltaláló megoldást dolgozott ki erre a problémára.

Moshe Ravid mérnök létrehozott egy mesterséges intelligencia-alapú vízmérőt, amelyet WINT-nek (Water Intelligence ) nevezett el, miután egy csőrepedés következtében a víz az egész házát elöntötte.

A WINT az épület csőrendszerével integrált vízmérő.

A mesterséges intelligencia használatának köszönhetően a készülék „megtanulja”, hogyan néz ki általában a vízáramlás a csöveken keresztül, felismeri az anomáliákat és szükség esetén automatikusan leállítja a vízellátást az áradások megelőzése érdekében .

Az adatok az okostelefon alkalmazással bármikor leolvashatóak. A mérő a mobilhálózaton keresztül kommunikál a felhővel, és valós idejű elemzéseket és szükség esetén riasztásokat ad.

youtube://v/WZPhFzreQTU

A technológia már elérhető és használja például a Microsoft, a HP és a Mastercard is. Noha ezt a technológiát eredetileg magánlakások és egyéni felhasználók számára fejlesztették ki, évek óta népszerű a vállalatok és gazdaságok körében, amelyek nemcsak az épületük károsodásának megakadályozását, hanem a vízpazarlás csökkentését is szeretnék elérni.

Szakemberek szerint az izraeli start up előnye a versenytársak megoldásaival szemben, hogy a WINT

nemcsak a kis lakóházakban és lakásokban kialakuló vízszivárgásokat képes kezelni, hanem a nagy irodaházak, termelőüzemek és építkezések szennyvízrendszereinek működését is.

A vízkészletek kimerülése miatt minden eddiginél fontosabb a fogyasztás és a pazarlás csökkentése. Még egy kicsi vagy lassú szivárgás is sok vizet pazarolhat el, de egy 3 milliméteres repedés a csőben napi 946 liter víz elvesztését jelenthet el az American Water Resources szerint.

A háztartásokban a víz 25 százaléka olyan kisebb hibák miatt folyik el, mint a szivárgó WC vagy a csöpögő csap, a WINT lehetővé teszi ezeknek a veszteségeknek a korlátozását annak jelzésével, hogy a víz hol „távozik” a rendszerből. Ez nagy pénzügyi megtakarítás, ugyanakkor víztakarékosság is, amely pozitív hatással van a természeti környezetre, magyarázza a feltaláló.

Forrás: rp.pl