0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Sonka, tojás, egészség – Hogyan lehet egészséges a húsvéti reggeli?

A reggeli a nap legfontosabb étkezése. Még inkább igaz ez a húsvéti időszakra, amikor a reggelinek külön hagyománya van: sonkával, tojással, kaláccsal. Hogyan lehet ezt egészségesebbé tenni? Az Európai Friss Csapat program szerint friss, tavaszi zöldségekkel: retekkel, újhagymával és a húsvétkor elmaradhatatlan tormával. Ezek ugyanis telis-tele vannak ásványi anyagokkal, rostokkal, és vitaminokkal.

Mustárolaj a tormában?

Igen! A torma egyik legértékesebb hatóanyaga a mustárolaj. Mellette nagyon magas a C-vitamin tartalma, valamint gazdag kalciumban és magnéziumban is. Nem véletlenül először gyógynövényként volt közismert, csak később kezdték el fűszernövényként is alkalmazni.

Frissen reszelve erős baktérium- és vírusölő hatású, segíti a gyulladások csökkentését és a láz csillapítását.

Mézzel összekeverve hatásos gyógyír lehet megfázás és a felső légutak hurutja esetén. Csípős illóolaja belélegezve tisztítja a légutakat. Rendszeres fogyasztása, antioxidáns-tartalma miatt, sejtvédő hatású, aminek a daganatos megbetegedések megelőzése tekintetében lehet jelentősége. Emellett növeli a fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képességet is, ezért érdemes nemcsak húsvétkor, hanem egész évben fogyasztani. Csípőssége, erőteljes aromája miatt a gyerekek nem lelkesednek érte, de ha egy kis majonézzel összekeverjük vagy almát reszelünk hozzá, számukra is fogyaszthatóbb lesz.

Tipp: reszelés után a torma nagyon gyorsan barnul, ezért – hogy fehér maradjon – azonnal locsoljuk meg egy kis ecettel vagy citromlével.

Retek, a ropogós vitaminbomba

A retek tele van ásványi anyagokkal, élelmi rostokkal és vitaminokkal. Magas C-vitamin tartalma mellett A-, B1-, B6- és K-vitamin is található benne. Kisebb mennyiségben, mint a torma, de a retek is tartalmaz mustárolajat, illetve az újhagymához hasonlóan kéntartalmú illóolajat, melyek gyógyhatásának jelentős részét biztosítják. Jótékonyan hat az ér-, és a keringési rendszerre, valamint karbantartja az emésztőrendszert is. Antibakteriális és gombaölő hatású, tisztítja a légutakat, és csillapítja a köhögést A retek a benne található vitaminok és antioxidánsok segítségével támogatja az immunrendszert. Általában nyersen fogyasztjuk, de készíthető belőle párolt köret, saláta vagy épp nassolnivaló chips is. Itthon a vajretek, vagy más néven a hónapos retek a legnépszerűbb, de létezik fekete, fehér vagy sörretek is.

Tipp: tároláskor csak a fényes, kemény és ép felületű gumókat válasszuk ki, távolítsuk el a szárukat, és a gumókat műanyag zacskóba csomagolva hűtőben tároljuk. Fogyasztás előtt természetesen alaposan meg kell mosni!

Újhagyma, a tavaszi egészségőr

Az újhagyma tulajdonképpen a vöröshagyma fiatal példánya, melynek föld alatti része még nem fejlődött ki teljesen, még nem vastagodott meg, ennek ellenére vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben kifejezetten gazdag. B-vitaminok, E-vitamin és biotin található benne, bővelkedik folsavban, valamint magnézium- és kalciumtartalma is jelentős.

Magas C-vitamin tartalma támogatja az immunrendszer hatékony működését. K-vitamin tartalma elősegíti a csontok, a porcok és az erek jóllétét.

Kimagasló vastartalma fokozza a vérképzést, valamint a szív- és érrendszeri betegségek prevenciójában is jelentős a szerepe. Egyik meghatározó hatóanyaga a kéntartalmú illóolaj, amely csípős ízéért, aromájáért felelős. Az újhagyma – a többi hagymaféléhez hasonlóan – tartalmaz allicint, melynek antioxidáns tulajdonságai miatt gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású.

Tipp: az újhagymát érdemes hűtőszekrényben tartani, mert úgy őrzi meg legtovább frissességét.

Összességében mindhárom tavaszi zöldségről elmondható a magas vitamin-, rost-, és ásványianyag-tartalom, ezek nyersen fogyasztva érvényesülnek leginkább. Közös tulajdonságuk az is, hogy föld feletti zöld száruk felhasználható. A retek és az újhagyma esetében különféleképpen elkészítve fogyaszthatóak a levelek, például pestoként, míg a torma levelét külsőleg lehet alkalmazni.

Mindegyikből érdemes a hazait keresni: a retek és a hagyma a tavasz első friss, hazai zöldségei, míg tormát szinte egész évben vásárolhatunk frissen vagy feldolgozott formában.

Az Európai Friss Csapat – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Unió közös programja – azt javasolja, ha azt szeretnénk, hogy a gyerekek is szívesen egyenek ezekből az egészséges finomságokból, akkor érdemes kicsit ötletelni és kreatív módon elkészíteni a húsvéti tálat, például retekegérkékkel.

 

Forrás: NAK sajtóközlemény