0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Világszínvonalú magyar Chardonnay-k

A Chardonnay du Monde nemzetközi borversenyen a világ legjobb Chardonnay borai közt egy magyar aranyérmest és nyolc ezüstérmest találunk. A Thummerer Pincészet 2019-es Egri Chardonnay Battonage bora érdemelt aranyérmet. A világversenyen 51 arany- és 145 ezüstérem született.

A Chardonnay du Monde nemzetközi borverseny a világ legjobb Chardonnay borait ismeri el, a világ borászainak színe-java méri össze borait Franciaországban.

Az idei, 28. világversenyen 36 ország 604 bortétele szerepelt a 200 nemzetközi bíráló előtt.

A versenyen végül 51 arany- és 145 ezüstérem született. Ebben a rangos mezőnyben nyert aranyérmet egyedüli magyarként a Thummerer Pincészet Chardonnay-ja.

Az országok versenyében, mint az megszokott, Franciaország végzett az élen,

30 éremmel, köztük 25 arannyal. A szervezők kiemelték a habzó Chardonnay-kat, köztük a jól szereplő magyar pezsgőket is, hiszen a Törley két tétele is ezüstérmet érdemelt. Itt Champagne volt a befutó, és értékelték a belga, orosz és szlovák italokat is. Az idei verseny újdonsága volt, hogy a gyöngyöző borokat speciálisan erre a célra kifejlesztett pohárból kóstolták a bírálók.

A zsűrizés során nagyra értékelték a hordóhasználatot, ha az harmonikusan illeszkedett a borhoz,

de ha elnyomta a Chardonnay fajtajegyeit, hibának számított. Némi cukor általában emelt a pontszámon, ez a tendencia az utóbbi években már érzékelhető volt a versenyen. Az idén több nemszáraz Chardonnay is magas pontszámot kapott.

A 10 top Chardonnay közül 5 francia, 2 spanyol és 1-1 dél-afrikai, kanadai, svájci, új-zélandi, német, szerb, bolgár és román tétel volt. (Hogy a top 10 miért 15, az az azonos pontszámok miatt alakult így.)

Thummerer Vilmos azért is különösen értékesnek tekinti ezt az érmet, mert a Chardonnay du Monde a többi nemzetközi versenynél jóval szigorúbb minőségi előírásokat támaszt, az egyik legmagasabb presztízsű borverseny.

Magyarország nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményt ért el, hiszen kilenc éremmel a negyedik helyen végzett az éremtáblázaton, Franciaország, Svájc és Kanada mögött.

A Thummerer Pincészet aranyérmes Egri Chardonnay Battonage, 2019-es évjáratú bora közepes intenzitású, aranysárga megjelenésű. Illatában trópusi gyümölcsök és lédús szőlő keveredik elegáns tölgyes tónusokkal, valamint battonage-fűszerekkel.

Ezüstérmesek

Várszegi Pincészet – Wieland Selection Chardonnay, 2018;

Kovács Nimród Winery – Monopole Battonage Egri Chardonnay, 2017;

Villa Pátzay Borbirtok – Pátzay Chardonnay, 2018;

Törley Pezsgőpincészet – Törley Chardonnay Brut és Campanula Chardonnay 2020;

Nyakas Pince – Menádok Budai Chardonnay (Semi Dry), 2017 és Budai Selection Chardonnay 2018;

Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Chardonnay 2020.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu