0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A fagy elleni füstölés nem ütközik tűzvédelmi szabályba

Nem vonatkozik a szabadtéri tűzgyújtási tilalom a gyümölcsösökben fagy ellen alkalmazott füstölésre, tűzgyújtásra, de a termelőket arra kérik, lehetőleg jelentsék be az illetékes tűzoltóságnak, ha nagy füstképződéssel járó tevékenységre készülnek az ültetvényeiken – mondta mai sajtótájékoztatóján Nagy István agrárminiszter.

Erre azért van szükség, mert a katasztrófavédelemhez nagyon sok lakossági bejelentés, riasztás érkezik a fagykárok elleni füstölés  miatt.

A szaktárcavezető ugyanakkor felhívta a gazdálkodók figyelmét a tűzvédelmi szabályok betartására is. Kiemelte, hogy gondoskodjanak a tűz őrzéséről és az oltáshoz szükséges eszközökről. Figyeljék a légmozgást, és ha megerősödik a szél, oltsák el a tüzet. Előzetesen győződjenek meg a tűzoltásra alkalmas vízforrások üzemképességéről és megközelíthetőségéről, ha pedig befejezték a füstölést, vizsgálják át a területet és szüntessék meg az esetleges parázslást, izzást.

Mint mondta, emberfeletti küzdelem zajlik a földeken, ahol egyszerre van jelen az aszály, a fagy és az életeket veszélyeztető járvány. Nagyon nehéz helyzetbe kerültek a gazdák, különösen a barackosok fenyegetettek. Az állományban tavaly is jelentős kárt okoztak a tavaszi fagyok, de az idei terméskiesést egyelőre nem lehet megjósolni.

Nagy István aláhúzta, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy az agráriumot érintő jogszabályi környezetben továbbra is kiszámítható és tervezhető legyen a gazdálkodók jövője, mivel az ország egyik fő gazdasági erejének és potenciájának tekinti a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart. A vidék sikereiben és kudarcaiban a társadalom minden tagja osztozik.

Nem véletlen, hogy az előttünk álló időszak vidékfejlesztési programja keretében csak teljesen komplett technológiákkal lehet pályázni gyümölcstermesztésre,

amelyek a jéghálótól a fagymentesítésén át az öntözési megoldásokig mindent tartalmaznak, ami a termelés és az abból származó jövedelem biztonságát alapozza meg.

Az agrárminiszter azzal fejezte be a sajtótájékoztatót, hogy

a károk felmérésére után a termelők idén is számíthatnak az országos kárenyhítési alapra.

Erőfeszítéseik, kitartásuk példaértékű és nélkülözhetetlen az országnak.

Forrás: