0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Idén grúzok szedik a német spárgát

Idén is bizonytalansággal indul a német spárgaszezon: az idénymunkások hiánya , az éttermek zárva tartása feszítik az ágazatot. Egyelőre egy biztos, most először a gazdák grúz vendégmunkásokat is alkalmazhatnak.

A spárga a németek kedvenc zöldsége, de a 2021-es szezon nagyon magas árakkal indul: 20-25 euró kilónként. Tavaly az idény elején általában 6-7 euróval kellett kevesebbet fizetni érte.

Idén néhány nappal ezelőtt kezdődött a betakarítási szezon Dél-Németországban, északon várhatóan április közepe és vége között kezdődik majd.

A spárga termesztése továbbra is jövedelmező vállalkozás.

A statisztika szerint minden német átlagosan 1,7 kg spárgát fogyaszt évente, és ez a tendencia növekedést is mutat.

Tavaly mintegy 1600 gazdaság növelte a spárga termesztési területét, összesen 22 500 hektáron termesztik ezt a zöldséget, és 117 ezer tonna termést produkálnak évente.

Ebben az évben azonban a termelőket a magas árszint ellenére is bizonytalanságok gyötrik, kérdés, hogy mikor és milyen mértékben lehet újra megnyitni az éttermi üzletágat. A spárga, a burgonya, a sonka és a hollandi mártás a legfontosabb alapanyagok az éttermekben , így a legfontosabb értékesítési csatorna a német spárgatermelők számára. Ha a gasztronómiai szezon ismét szünetelni fog, úgy mint tavaly, akkor ez nagyon keserű lenne a termelők számára „- írja a Die Welt. napilap.

A munkaerőhiány kérdése, amely egy évvel ezelőtt, a világjárvány kezdetén nagy figyelmet keltett, ismét aktuális.

A vállalkozók körében egyértelműen érződik a feszültség:  továbbra is kérdés, hogy minden idénymunkás utazhat-e a korlátozások miatt, és  sokan döntenek-e az otthon maradás mellett, félve a növekvő számú fertőzéstől?

A szakszervezeti adatok szerint évente mintegy 280 000 ember dolgozik Németországban idénymunkásként. Spárgát, epret és uborkát szednek, szőlőt szüretelnek és még sok minden mást végeznek. A termelők számára a kelet-európai munkavállalók nélkülözhetetlenek. Azonban egyre kevesebben érkeznek dolgozni Lengyelországból és Romániából az utazási korlátozások miatt.

Ezért a német munkaügyi minisztérium és a Szövetségi Foglalkoztatási Ügynökség idén tavasszal először mintegy 5000 grúz állampolgár idénymunkásként való alkalmazását teszi lehetővé a spárgatermelők számára. Ezenkívül a külföldi idénymunkások a szokásosnál hosszabb ideig dolgozhatnak Németországban, 102 napig vállalhatnak munkát. Julia Kloeckner agrárminiszter szerint ez a bővítés elősegíti a lakosság élelmiszer ellátását.

Forrás: farmer.pl