0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hajdú-Bihar megyében tarolt a madárinfluenza

2021. április 13-án Hajdú-Bihar megyében igazolta magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A járvány ezúttal egy Nádudvaron található tenyészpulyka-állományt ért el, ahol a szakemberek már a gyanú alapján megkezdték a mintegy 11.800 egyed felszámolását.

A Nébih az új kitörés tükrében ismételten felhívja a baromfitartók figyelmét a járványügyi előírások fokozott betartására.

A Hajdú-Bihar megyei Nádudvar egyik pulykatartó gazdaságában ütötte fel a fejét a madárinfluenza. Az első tüneteket – mint például megnövekedett elhullás, csökkent takarmány- és vízfogyasztás, csökkent tojástermelés – múlt hétvégén tapasztalta az üzemeltető.

A betegség megjelenése miatt az érintett tenyészpulyka-állományban pontosan 11.769 állat leölését kellett elrendelniük az állategészségügyi szakembereknek.

A felszámolás már a betegség gyanúja alapján megkezdődött, a gyanút a laboratóriumi vizsgálatok a mai napon megerősítették.

A hatóság a további szükséges intézkedéseket is haladéktalanul megtette, többek között kijelölte a védő- és megfigyelési körzetet. A betegség megjelenésének okait a folyamatban lévő járványügyi nyomozás tárhatja majd fel.

Ezúton is hangsúlyozzák, hogy a betegség által még nem érintett baromfiállományokban csak a járványvédelmi előírások szigorú betartásával, felelős állattartói hozzáállással lehet a fertőzés kockázatát minimalizálni.

Kiemelten fontos, hogy a baromfikat kötelező zártan tartani, valamint az állatokat zárt helyen kell etetni, itatni, továbbá a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni.

Fokozottan kell ügyelni továbbá a személy- és járműforgalomra, a takarmányszállító járművek alapos, folyamatos fertőtlenítésére.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatos további információk, tájékoztatók elérhetőek a Nébih tematikus aloldalán.

Forrás: Nébih