0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Webinár az antimikrobiális rezisztenciáról

Állatorvosok és állattartók számára rendezett két alkalomból álló online szakmai beszélgetést az Alpha-Vet Kft., ahol a téma szakavatott képviselői segítettek eligazodni az antibiotikumokat érintő szakmai tudnivalók és jogszabályok világában.

Világszerte évente 700 ezer ember, ebből 25 ezer EU-s állampolgár hal meg antimikrobiális rezisztencia (AMR), azaz antibiotikumoknak és más gyógyszereknek ellenálló baktériumok, paraziták, vírusok és gombák okozta megbetegedések miatt.

A szakértők attól tartanak, hogy 2050-re többen halnak meg ilyen szuperkórokozók miatt, mint rákban.

Az antibiotikum- és általában az antimikrobiális rezisztencia nem egyik napról a másikra alakul ki, hanem az antibiotikumok tartós helytelen használata és túlhasználata miatt, valamint azért, mert az antibiotikumok fejlesztése nem tart lépést a kórokozók változásával.

Hosszú távon antibiotikumrezisztencia kialakulásához vezethet például, ha vírusos megbetegedést antibiotikummal kezelnek,

ha a fel nem használt gyógyszerekből származó hulladékot helytelenül kezelik és így a hatóanyag bekerül a talajvízbe, vagy ha az állattartás területén feleslegesen, megelőzésként alkalmaznak antibiotikumos kezelést. Utóbbi esetében a rezisztens kórokozó nem csak az állatokkal való közvetlen érintkezés során kerülhet át az emberre, de a táplálékláncon keresztül is.

Az EU 1999 óta 1,3 milliárd eurót fektetett az antimikrobiális rezisztencia kutatásába, de az egyre több ellenálló kórokozó miatt az EP-képviselők további lépéseket sürgetnek.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) közös, élelmiszerekkel és állatokkal kapcsolatos jelentése szerint

a Salmonella baktériumok nagy része multirezisztens, ez pedig súlyos fenyegetést jelent a globális köz- és állategészségügyre.

Az állattenyésztés területén tehát mind a termelőknek, mind az állatorvosoknak nagy a felelősségük. Az Alpha-Vet webinár előadói beszéltek egyebek mellett az antibiotikumok felírására és használatára vonatkozó új szabályokról, az állattartásban használható és tiltott antibiotikumokról, illetve arról, mi az antimikrobiális rezisztencia cselekvési terv. Az állattartókat tájékoztatták arról is, hogy tudniuk kell, mennyi antibiotikumot használnak egy-egy telepen, és azoknak milyen hatásai lehetnek az emberi egészségre.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu