0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Gyógyteák, amik bármilyen panaszra megoldást jelenthetnek

Mi lehet jobb egy csésze teánál különösen, ha otthonról dolgozunk, a nap nagy részét pedig a lakásunkban töltjük? Közismert tény, hogy a napi megfelelő mennyiségű folyadékbevitel fontos az egészségünk szempontjából, de mit tehetünk, ha elképzelhetetlen dolog történik, és túl sok koffeint viszünk be a teafogyasztás során?

Az Independent hírportál azt tanácsolja, hogy cseréljük le a megszokott fekete vagy zöldteánkat gyógyteára, mellyel nem csak egy új íz világot, hanem az egészségünkre gyakorolt jótékony hatást is tapasztalhatunk minden egyes csésze után.

A gyógyteák kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy több folyadékot fogyasszunk, eközben pedig csökkentsük a koffein bevitelünket, melyet például egy fekete- vagy zöld tea elfogyasztásával teszünk.

Kamilla

Már az ókori egyiptomiak is előszeretettel fogyasztottak kamillát, melynek a virágait betegségek kezelésére használták, például megfázás esetén teát főztek belőle.

Manapság ezt a teát előszeretettel fogyasztják a menstruációs görcsök enyhítésére is.

A jelenlegi kutatások szerint a kamillának valamelyest tényleg van fájdalomcsökkentő hatása, (de ennek a feltevésnek a bizonyításához további információra van még szükség.)

Továbbá az előzetes kutatások azt is bizonyították, hogy az álmatlanság leküzdésében is tapasztalható ennek a főzetnek a pozitív hatása. Ha alvás problémákkal küzdünk célszerű egy csésze kamillateát meginni egy órával a lefekvés előtt.

Borsmenta

Az NHS (az Egyesült Királyság legnagyobb egészségügyi weboldala) szerint a borsmentaolaj segíthet a puffadás, a görcsök és a szélrohamok leküzdésében – különösen akkor, ha irritábilis bél szindrómában szenvedünk –, valamint a teafogyasztás az egyik legegyszerűbb módja a borsmenta bevitel növelésének.

Ha úgy érezzük, hogy majdnem elalszunk a fáradtságtól a borsmenta tea intenzív illata segíthet új lendületet nyerni, ami segítségével éberebbnek érezhetjük magunkat.

Egy 2009-es tanulmány szerint a borsmenta – akárcsak a fahéj – növelheti az éberséget és csökkentheti a járművezetők frusztrációját is. (És még a leheletünket is felfrissíthetjük vele.)

Rooibos

A rooibos néven ismert vörös színű, dél-afrikai tea kissé édes, fás ízű, mely magas antioxidáns tartalommal rendelkezik.

Ezenkívül jótékony hatási között szerepel, hogy a rooibos tea segíthet az izomgörcsök és a hasmenés csillapításában is.

Ezek a főzetek kevesebb tannint tartalmaznak, mint egy csésze zöld- vagy fekete tea, amely lehetővé teszi a szerveztünk számára, hogy több vasat raktározzon el.

Kasvirág

A kasvirág teának jellegzetes, önmagában elég erős, csípős íz világa van, emiatt gyakran lágyabb ízű növényekkel főzik együtt, például málnával vagy bodzával.

Akárcsak a rooibosnak, a kasvirágnak is magas antioxidáns tartalma van, a benne található flavonoidok pedig elősegíthetik testünk hatékonyabb működését.

A kasvirág teát rendszerint alkalmazták megfázásos panaszokra, (de további kutatások szükségesek a jótékony hatásának a bizonyításához.)

Gyömbér

Karakteres, tüzes ízű növény, amiért nem mindenki rajong, azonban, ha sikerül megkedvelnünk számtalan előnyét élvezhetjük a gyömbérteának, például segíthet enyhíteni az émelygést, és a magas vérnyomás kockázatát is csökkentheti.

Markáns ízét kellemesebbé tehetjük, ha citromot és mézet adunk a főzethez, vagy éppen választhatjuk a filteres kiszerelését is,

melyhez már más növényeket is hozzáadtak, elnyomva ezzel a gyömbér jellegzetes ízét.

Forrás: independent.co.uk