0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A D-vitamin nem csak a koronavírus ellensége

A D-vitamin javíthat a hangulaton, csökkentheti a szívroham kockázatát és segíthet az asztma kezelésében. Köztudott a D-vitamin immunrendszer támogató hatása is, ami a jelenlegi járványhelyzetben különösképpen fontos.

Az elegendő D-vitamin bevitele számos módon védi az egészséget.

„Nagyon fontos, hogy optimalizáljuk a D-vitamin bevitelét a csontok egészségének támogatása érdekében” – mondja Rebecca Drayer, a chicagói Northwestern Memorial Hospital dietetikusa. „Nagyobb a csonttörések kockázata, ha a D-vitamin szintje alacsony, mert emiatt kevesebb kalcium raktározódhat el a csontokban.”

A D-vitamin a jó izomműködéshez is elengedhetetlen, mondja Sandra Arevalo, regisztrált dietetikus, aki a New York állambeli Nyackban található Montefiore Nyack Kórház közösségi és betegoktatási igazgatója.

„Segíti a kalcium és a foszfát felszívódását, amelyek elengedhetetlenek az izomösszehúzódásokhoz” – mondja Arevalo.

Javít a csontok egészségén

A D-vitamin növeli a kalcium és a foszfor felszívódását a gyomor-bélrendszerben, és segíthet megelőzni a csontritkulást, egy olyan betegséget, amely miatt a csontok gyengék vagy törékenyek lesznek – mondja Sonya Angelone dietetikus, a San Francisco környéki regisztrált dietetikus és a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivője. A D-vitamin növelheti a csontsűrűséget, ami a szoptatás közben a csecsemőre is jótékony hatással bír.

Csökkenti a szívbetegségek, a magas vérnyomás kockázatát

A Scientific Reports 2020-ban megjelent kutatása szerint a D-vitamin hiányban szenvedő emberek esetében a vitamin pótlásának szedése „kedvezően hatott a diasztolés vérnyomás szintjére és a parathormon koncentrációjára” a kontrollcsoportba tartozó emberekhez képest. „Ezért a D-vitamin alkalmazása a rutinszerű kezelés kiegészítő terápiájaként ajánlható a D-vitamin hiányos koszorúér-betegeknél”. Korábbi kutatások szerint a D-vitamin segíthet csökkenteni a magas vérnyomás kockázatát.

Asztma kezelése

A Cureus című folyóiratban 2017-ben megjelent tanulmány szerint a kutatások azt sugallják, hogy a D-vitamin kiegészítő terápiaként hatékony lehet az asztma kezelésében.

Alacsonyabb gyulladás a szívelégtelenségben szenvedőknél.

A Scientific Reports című folyóiratban 2018-ban közzétett tanulmány azt sugallja, hogy bár a D-vitamin „egyedüli kezelésként nem lehet hatékony a gyulladás javítására … a meglévő terápiák kiegészítéseként előnyös lehet a D-vitamin hiányos (szívelégtelenségben szenvedő) betegeknél”.

Számos krónikus betegség alacsonyabb kockázata

Az Aging and Disease című folyóiratban 2017-ben közzétett kutatás szerint a D-vitamin hiánya több krónikus betegséggel, köztük a rákkal, a szív- és érrendszeri betegségekkel, a cukorbetegséggel és az immunrendszeri rendellenességekkel hozható összefüggésbe. „Az egészséges D-vitamin szint javíthatja a vércukorszint szabályozását a cukorbetegségben szenvedő vagy annak kockázatának kitett emberek esetében” – mondja Angelone.

Javított kalciumfelszívódás a vékonybélben

Az elegendő D-vitamin fogyasztása fokozza a kalcium felszívódását a vékonybélben. „Fontos, hogy a kalcium felszívódjon a vékonybélben, mivel ezután kerül a véráramba, ahol segíthet a csontok felépítésében, és szabályozza az erek, az izmok és az idegek működését” – mondja Drayer.

Jobb hangulat

Kutatások szerint a D-vitamin kiegészítők fogyasztása segített javítani a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nők depressziós tüneteit. A tanulmány 2017-ben jelent meg a Hindawi kereskedelmi kiadónál, amely többek között lektorált tudományos folyóiratokat jelentet meg. A „Sunshine Study” néven ismert kutatásban 50, 2-es típusú cukorbetegségben és jelentős depresszióban szenvedő nő vett részt. A napfényben eltöltött idő a D-vitamin megszerzésének egyik módja. „Télen kevés a napfény, sokan szorongóbbnak és depressziósabbnak érzik magukat, ami részben az alacsony D-vitamin szint következménye lehet” – mondja Maggie Michalczyk, Chicagóban élő regisztrált dietetikus.

Mennyi D-vitaminra van szüksége?

A Nemzeti Egészségügyi Intézetek Étrend-kiegészítők Hivatala szerint a 14 és 70 év közötti férfiak és nők számára egyaránt 15 mikrogramm, azaz 600 nemzetközi egység a D-vitamin ajánlott étrendi adagja. A 70 évesnél idősebb férfiaknak és nőknek napi 20 mikrogramm D-vitamint, azaz 800 egységet kellene fogyasztaniuk.

Az idősebb felnőtteknél nagyobb a D-vitamin hiány kockázata, ezért nekik kicsit többre van szükségük. Valószínűleg nem járnak annyit a napfényre, és a D-vitamin felszívódása a bőrben a kor előrehaladtával egyre kevésbé hatékony.

Forrás: health.usnews.com semmelweis.hu