„A közel kétmázsás sertéseket időben megrendeltük, bízva benne, hogy hatodik alkalommal is összehívhatjuk a környékbeli, a távolabbi vidékekről vagy a határon túlról érkező böllér csapatokat”- magyarázta Győrffy Balázs, a fesztivál ötletgazdája, s nem mellesleg Nemesgörzsöny korábbi polgármestere, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.
A rendezvény sikerét mi sem mutatja jobban, mint a 700 lakosú településre látogató 3000-4000 érdeklődő.
Megszokott esetben a versenycsapatok egy-egy, közel 200 kilós sertést dolgoznak fel, melyet a Nagygörzsönyért Közalapítvány biztosít számukra. A verseny során sonkát, szalonnát, hurkát, kolbászt és toros ételeket készítenek, amelyeket bírál a szakmai zsűri, s véleményezhetnek a látogatók. Idén viszont nem a verseny résztvevői, hanem a Pápai Hús Kft. munkatársai végezték a feldolgozást. Szappanos Péter, a cég ügyvezetője elmondta, nem könnyítették meg a kollégái dolgát, hiszen ők elsősorban a 120 kilós disznókkal birkóznak meg, így a túlsúlyos sertések feldolgozása igazi kihívás elé állította őket.
Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is arra hívta fel a figyelmet, bár elmaradt a fesztivál, a termékek jó helyre kerülnek. Erre biztosíték az Ökomenikus Segélyszervezet, melynek elnök-igazgatója, Lehel László is köszönetét fejezte ki. Mint elmondta, fontosnak tarja a vidéket, a kistelepülésen élőket, az agráriumot, az esélyteremtést.