0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Border collie – munka kell neki

Megbízható, a nyájat engedelmesen terelő, a zord időjárást jól tűrő kutyára volt szükségük azoknak a farmereknek, akik az angol-skót határ környékén juhokat tartottak. Bár már az 1500-as években írtak erről a fajtáról, a komolyabb tenyésztése csak a XIX. században kezdődött.

Magyarországon az egyik legnépszerűbb, hobbiból és sportra tartott kutya, de a szakember azt javasolta, hogy kétszer is gondoljuk meg, ha border collie-t akarunk venni, mert sok időt kell vele tölteni. Dr. Kárpáti Dalma állatorvost, trénert, a Border Collie Fajtamentő és Rehabilitációs Egyesület egyik alapítóját arra kértük, hogy mutassa be nekünk ezt a sokak által imádott fajtát.

-A border collie juhászkutya, akit arra tenyésztettek, hogy Anglia és Skócia határán terelje a juhokat.

Más a mozgása, mint a magyar pásztorkutyának, amely általában csipked és ugat.

A border collie szemmel terel, nagyon precíz, és alapvetően csendes állat. Osonó mozgása van, amelyet talán a farkastól örökölt, ugyanakkor gátoltak az ösztönei, mert a juhokat nem vadászhatja le. Egyébként a nagyon ösztönerős bor­derrel nem lehet együtt élni egy lakásban, azok kifejezetten munkára valók, és semmiképpen nem gyerekek mellé. Viszont az idők folyamán szelektáltak olyanokat is, amelyeket nyugodtan lehet családi kutyaként tartani.

Dr. Kárpáti Dalma ma csupa olyan dolgot csinál, amit szeret. Imádja az állatokat, állatorvos, idomítja is a kedvenceit, és mindemellett még jógázik is. Öt éve szerezte meg a diplomát, utána szak­ál­latorvos lett, ezek mellett kutya-fizio­tera­peuta végzettsége is van. Leginkább agility foglalkozásokat tart, a saját kedvenceivel pedig már 17 éve rendszeresen versenyzik. Van egy belga juhásza, egy border collie-ja, és egy keveréke.

Ez azt jelenti, hogy a border collie meg­vásárlása előtt érdemes kideríteni, mit csináltak a kölyök felmenői?

– Mindenféleképpen ezt ajánlom, mert ha az ember munkakutyát választ magának, de nem dolgozik vele, akkor az megkeseríti az életét.

Magyarországon használják még pásztorkutyaként a border collie-t?

– Tudomásom szerint már csak terelősportra használják, meg minden másra, például agility-re, frizbire, flyball, obe­dience-­re.

Vagyis nagyjából az összes kutyás sport sztárja a border collie, de csak jó kézben.

A sportban tehát nagyon jó, de milyen az a border collie, amelyikből családi kutya lett?

– Ebben a szerepben is nagyon jó, ha hagynak neki teret. Lehet gyerek mellett tartani, de meg kell értetni a család tagjaival, hogy nem lehet mindig nyúzni a kutyát, kell adni neki egy kis időt, amikor békén hagyjuk. Persze, a nyúzást nem szabad összetéveszteni azzal, amikor foglalkozunk, dolgozunk vele, mert ebből akár több órányit is elvár naponta. Ha ezt nem kapja meg, akkor keres magának elfoglaltságot. Sajnos sok olyan kutyát adnak le az egyesületünknél, amelynek nem szabták meg a határokat, és elfoglaltság hiányában csipkedte, terelgette a gyerekeket. Sokan csak azért veszik ezt a fajtát, mert szép hosszú szőre van, és jól mutat a kertben.

Népszerű kutya a border collie?

– Nagyon jó a marketingje, a Babe, a malac című mesefilm óta mindenhol ők szerepelnek.

Szépek és ügyesek, de arról kevés szó esik, hogy mekkora feladat ilyen kutyát tartani.

Az egyesületünk tavaly 78-at adott örökbe, fennállásunk három éve alatt pedig összesen majdnem háromszázat, és ez csak a nálunk megfordult példányok száma. Magyarországon van legalább 100 bejegyzett tenyésztő, és vagy 100-200 nem bejegyzett, akik csak úgy csinálnak egy almot, mert jó pénzt hoz, meg kell a szomszédnak is egy kölyök.

Három éve hárman alakították meg a Border Collie Fajtamentő és Rehabilitációs Egyesületet, miután egy gyepmesteri telepről elhoztak két border collie keveréket. Amikor ott álltak a két kutyával, meg egy csomó költséggel, rájöttek, hogy semmilyen segítségre nem számíthatnak. „A Facebookon meghirdettük a két kutyust, és miután örökbe tudtuk adni őket, elkezdtek keresni minket további border collie-kkal. Ekkor döntöttünk az egyesület mellett, mert éreztük, hogy lenne létjogosultsága.”

Azóta is érkeznek kutyák a gyepmesteri telepekről, de az állatok nagyjából fele leadott. Ebből van, amelyik szökött, a következő csoportba azok tartoznak, akiknek elköltözött a gazdája, és megváltoztak a családi körülmények, és vannak olyanok, amelyek az agresszió enyhe jeleit mutatták, vagyis otthon is csipkedtek és tereltek. Tudni kell az egyesület által örökbe adott kutyákról, hogy ezeknek már van egy „csomagjuk”, vagyis valamilyen viselkedésproblémájuk. Vagy félnek, és ki kell őket oldani ebből, vagy terelték a családtagokat, és ezt kell helyre tenni, de ha valaki rászánja a munkát és az időt, akkor szép eredményeket érhet el a men­helyi kutyákkal is.

„Ivartalanítjuk őket, szívféregtesztet végzünk rajtuk, chipet és oltást kapnak, és ennek az ellenértékét adományként, hozzájárulásként kérjük az érdeklődőktől.” Rendszeresen kapnak tápot, pokrócot, plédet, kutyaházat, vagy éppen gyógyszert, de adományokból és ajándékokból nehéz fenntartani az egyesületet. Viszont ettől az évtől már jogosultak az 1 százalékra, és abban bíznak, hogy így talán már könnyebben elő tudják teremteni a kutyamentés költségeit.

Drága kutya?

– Attól függ, hogy honnan vesszük. A Jófogáson már 30 ezerért lehet kapni, de egy ilyennek nem biztos, hogy megvannak a szűrései, nem tudni, hogy egészséges lesz-e, és hogy milyenek voltak a felmenői. Ha viszont valaki biztosra akar menni, akkor nagyjából 200 ezer forintot kell kifizetnie egy kölyökért.

Mennyire beteges a border collie?

– Nem mondanám annak, de vannak a fajtára jellemző problémák, mint például a szembetegség, egyre több az ortopédiai panasz, ami a túltenyésztésükből adódik, valamint idegrendszeri, genetikai gondok is jelentkezhetnek, mint például az epilepszia.

Előfordul a „border collie collapse”, amikor egy eb 10-15 perc alatt hősokkot kap.

Némelyik kutyánál pedig bizonyos gyógyszer intolerancia jelentkezhet. Sok mindenre kell szűrni, és ha jó helyről vesszük a kölyköt, akkor ezekkel nem lesz gond.

Azt honnan tudhatjuk, hogy jó helyről vásárolunk?

– Legyen törzskönyv, hiszen autót sem veszünk e nélkül. Szükséges a chip, az oltások, és hogy a szülei legyenek szűrve. Ez már minimális garanciát jelent arra, hogy a vásárolt kutya egészségesen elél 13-15 évet. Mérlegelni kell, hogy 30 vagy 200 ezret adunk a kölyökért, de ha nem a tenyésztőnél hagyjuk ezt a pénzt, akkor később a kezelésére költjük.

Kezdő kutyás is választhat magának border collie-t?

– Igen, de akkor az semmiképpen ne munkakutya legyen, hanem inkább a családi vonalból válasszunk egyet. Az biztos, hogy az embernek fel kell kötnie a nadrágot, mert nagyon sokat kell foglalkozni velük.

A futás, a kirándulás mellett igénylik a mentális lefárasztást, a kutyaiskolát, mert ha ezt nem kapják meg, akkor felássák a kertet vagy elszöknek.

De ne a szigorra, fegyelmezésre építő iskolába vigyük a kutyát, hanem inkább oda, ahol játékosak a foglalkozások, és a munka a pozitív megerősítésre alapul. Ott el lehet sajátítani azokat a trükköket, meg adnak is olyan házi feladatokat, amelyekkel otthon le lehet fárasztani a kedvencünket. Az a „baj”, hogy a border collie nagyon gyorsan tanul, és mindig új feladatot kell kitalálni neki, hogy ne unatkozzon és ne csináljon butaságot.

Munkát kell adni neki, vagy elfoglalja magát

„Olyan kutyust szeretnék, mint amilyen a Babe, a kismalac című filmben van” – mondta a Pécsen élő Horváth János legkisebb lánya tizenegy évvel ezelőtt. Korábban menhelyről választottak kutyát, vagy valamelyik vásárban vettek egyet, de ezúttal tenyésztőt kellett keresni. Pancho már otthon volt, amikor János utánaolvasott, hogy mi is az a border collie, de sosem bánta meg, hogy őt választották, sőt, öt évvel később az „öreg” egyik fia, Sunny is náluk maradt, mert a gyerekek beleszerettek.

„A világ legokosabb, legtündéribb kutyája, nem beteges, viszont napi egy-két óra elfoglaltságot jelent” – foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a büszke gazdi. Nem fizikailag kell lefárasztani a border collie-t, hanem szellemileg, és a frizbi meg a labda mellett mindig szükség van padra, asztalra, vagy bármire, amit megmászhat a kutya. „Hopp, ugorj fel, feküdj le!” – mindez megvan öt perc alatt, de ennél jóval összetettebb dolgokra is képes ez a fajta. János például póráz nélkül sétáltathatja őket, mert a parancsszóra mindig visszajönnek. „Gyere ide, balra megyünk” – és a kutya elindul a megfelelő irányba. Baj csak akkor van, amikor senki nem ér rá a családból, dolgoznak, vagy éppen esik az eső, mert akkor a kutya megkeresi a csemperagasztót, és szétkeni a térkövön, vagy kiássa a virágokat a kertben. Vagyis elfoglalja magát, ha nem adnak neki elég munkát.

A két kutya, bár apja-fia, sokban különbözik egymástól. Az idősebb egy igazi kan, csak a szagok meg a lányok érdeklik, a fiatalabb pedig a labdáért van oda. Mindkettő szófogadó, de ha tüzelnek a szukák, akkor Panchot csak úgy tudja hazavinni, ha előbb megköti. Sunny-t viszont nem lehet elcsalni a focizó gyerekektől, akiknek az orrával pöcköli vissza a labdát. A játék közben elveszti a fejét, ezért ilyenkor őt kell pórázon vezetni.

Sunny élvezi az utazást, és amikor kocsival mennek egy kört Pécs belvárosában, János ráadja a napszemüvegét. Elég annyi, hogy „ne vedd le”, és a kutya engedelmeskedik, talán azért, mert tudja, hogy imádják a járókelők, vagy azért, mert mindjárt kap egy fagyit a Király utcában. De ezt csak a fiatalabbal lehet megcsinálni, mert ő a hízelgőbb, a bújósabb.

A terelés a vérükben van, és Pancho még csak egy éves volt, amikor a parkban találkozott több, hasonló korú kutyussal. A gazdik egyszer csak azt látták, hogy az összes állat egy helyen van, mert a kis border collie magától összeterelte őket. Aztán egyszer János valóban próbára tette a kutyáját, és elvitte ahhoz a barátjához, aki birkákat tart, mert kíváncsi volt, hogy mire képes az állat. Az első dolga az volt, hogy a baromfiudvarban úgy ráijesztett két gyöngytyúkra, hogy azok a kerítésen át menekültek, és soha nem találták meg őket. Onnan a domboldalra, a békésen legelésző birkákhoz vezetett az útja, akikre először – tőle szokatlan indulattal – rámorgott, majd körbefutotta őket, nyájat csinált a bóklászó állatokból, és futva hajtotta be őket az akolba. Profi munkát végzett a kutya, pedig a felmenői sokadíziglen nem láthattak birkát.

Bocskay Zsolt

Forrás: Kistermelők Lapja