0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Franciaországban is kevés kajszi, cseresznye lesz

Ahogyan nálunk, Franciaországban is letarolta a fagy a csonthéjas ültetvények egy részét. A piac várhatóan pótolja a terméshiányt, nagy kérdés azonban, hogy a francia termelők hogyan birkóznak meg a siralmas helyzettel, nyilatkozta egy francia nagykereskedő.

Nagyon sok francia gyümölcsöst sújtott a fagy, főként a Rhône völgyében és Provence-ban elterülő csonthéjas ültetvények szenvedték meg a szokatlan április eleji hideget.

A leginkább faggyal sújtott Rhône völgyében 60-100 százalékos az őszibarackosok vesztesége.  A nem védett kajszisokban pedig mintegy 80 százalék. A többi termőtájon ez alatt maradt a kár. 

Más gyümölcsösöket, például a Loire-völgyi almásokat kevésbé előrehaladott virágzásban érte a fagy, így ott várhatóan kisebb lesz a kiesés, mint a kajsziból. A veszteségek számszerűsítésére azonban még várni kell, hiszen bő két is kell ahhoz, hogy kiderüljön, valóban mennyire sérültek a virágok.

A fagy miatt nagyon kevés hazai gyümölcs várható a francia piacokon. Főként francia cseresznyéből, kajsziból, őszibarackból lesz hiány, de a szilva kínálata is kérdéses.

Azt pedig még a kereskedők sem tudják biztosan, hogy honnan pótolják a kieső termést.

Bíznak a spanyol, török, görög importban, illetve a meggy esetén az Egyesült Államokra számítanak. Biztosat azonban csak a betakarítás időszakában lehet majd tudni.

A szokatlan hidegnek ugyanakkor mindenekelőtt a termelők az áldozatai. Ők már nem tudnak mit tenni, legföljebb valamiféle támogatásban bíznak a veszteségeik enyhítésére. A kereskedők ugyanakkor még sikerrel találhatnak árut a francia piacra.

Az április eleji hideg a mediterrán országokat is érintette. Spanyolországnak és Olaszországnak az északi térségein sújtotta az ültetvényeket. A belga csonthéjas-termelők ugyanakkor valamivel szerencsésebbek voltak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu