0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Támadnak a gyümölcsösök kártevői – ideje védekezni ellenük

A mandula, a barack, a cseresznye és a szilva már elvirágzott. Az almafák most bontották ki szirmaikat, ám e pompás látvány se feledtetheti, hogy ez idő tájt kezdődik a poloskaszagú darázs fajok és a gyümölcsmolyok első nemzedékének rajzása. Ideje nyakon csípni őket, mielőtt jelentős károkat okoznak a kiskertekben, és tönkreteszik még azt a gyümölcsöt is, amelyeket megkíméltek a tavaszi fagyok.

„Az eddigi időjárás nemcsak a növények viselkedésére, hanem az őket veszélyeztető károsítókra, betegségekre és kártevőkre van jelentős hatással. Az utóbbi hetekben megjelent ugyan néhány kártevő a gyümölcsféléken, gondolok itt például a ribiszkén és az almán korai kártevőként jelentkező levélpirosító levéltetű fajokra, de a fertőzés mértéke a korábbi évekhez viszonyítva most alacsonyabb szintű” – szögezte le dr. Aponyi Lajos növényorvos. 

Ideje felkészülni a virágzás, sziromhullás időszakában általában megjelenő poloskaszagú darázs fajok (szilva, körte, alma), a levélaknázó molyok és a gyümölcsmolyok (szilvamoly, barackmoly, keleti gyümölcsmoly, almamoly) rajzására. 

youtube://v/GmvMQeQwpnM

Dr. Aponyi Lajos növényorvos. elmondta, hogy az idén az ültetvényekbe kihelyezett szexferomon csapdák fogása mást mutat. Néhány példány repült ugyan a poloskaszagú darazsakból, a szilvamolyból és a keleti gyümölcsmolyból, de a máskor szokásos egyedszám töredéke, más fajok pedig még meg sem kezdték rajzásukat. A nem szokványos viselkedésért minden bizonnyal a szokatlan tavaszkezdet a felelős. A természet rendje azért előbb-utóbb helyreáll, és a későbbi nemzedékek „hozzák majd formájukat”.

A betegségek viselkedését inkább az eddig tapasztalt, január óta tartó szárazság befolyásolta. A virágzás idejére megérkezett csapadék viszont kedvező feltételeket teremtett a kórokozók számára.

A már most is látható, csonthéjasokon jelentkező virág-és hajtásfertőző monília a legveszélyesebb, de megteremtődtek a feltételei az alma- és a körtevarasodás fertőzés feltételei is, mert az esők hatására intenzív aszkospóra szóródás alakult ki.

A szakember a varasodás ellen preventív módon felszívódó készítményekkel (difenokonazol, ciprodinil, tebukonazol, penkonazol készítmények használatát javasolja, melyeket célszerű a kontakt hatóanyagú mankozeb-bel kombinálni. Virágzás után a rézhidroxid és tribázikus rézkészítmények ugyancsak hatékonyak.

A teljes cikk a Kistermelők Lapja májusi számában olvasható!

Forrás: Kistermelők Lapja