0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Egy kísérletből derült ki, micsoda hatással vannak a madárfiókákra a város zajai

Nemcsak a kisgyerekeket zavarja éneklés közben a lárma, a madárfiókákat éppúgy, és ennek hosszabb távra szóló következményeit sem lehet kizárni.

A szüntelen erős utcai zajok erősen megzavarják énekük tanulása közben a madárapróságokat – írja a hvg.hu, miközben gátolják immunrendszerük működését is, erre mutattak rá a Max-Planck Intézet starnbergi ornitológiai részlegének kutatói egy friss tanulmányukban. A kellemetlen zajok életük kritikus fejlődési stádiumában zavarják meg a tanulást – jegyezte meg Henrik Brumm, a nemzetközi kutatási program vezetője.

Még annak a veszélye is fennáll, állítja, hogy a közlekedési zajok magát a dalokat is átalakítják a fiókák hamis tolmácsolásában.

Erre akkor kerülhet sor, miközben a dallamokat egymásnak továbbadják.

A Science Advances folyóiratban bemutatott kutatáshoz rendszeresen előjátszották hím zebrapinty fiókáknak érett, felnőtt hím zebrapintyek énekét. A madárkák egy csoportjának ehhez még erősebb lármát is párosítottak, olyat, amilyet egy forgalmas utcán hallani lehet. A kutatók megállapították, hogy a hangos fészekből származó fiókáknak gyengébbek voltak az immunreakciói, ami azt jelenti, hogy a lárma, mint krónikus stresszforrás jelen van ezeknél a madárkáknál. A fiókák énekhangi fejlődését mindez erősen hátráltatja, a megtanulandó ének elsajátításának pontosságát észrevehetően zavarja.

Egy szintén zebrapintyekkel folytatott korábbi kutatásban hosszabb ideig figyelték a fiókákat és azt tapasztalták, hogy a lármás környéken született apróságok kisebbek voltak, mint a nyugodtabb helyeken cseperedő sorstársaik.

Más megfigyelések ugyanakkor arra mutattak rá, hogy egyes merészebb fiókák megpróbálták nagy hangerővel elnyomni a kétségkívül durván zavaró zajokat.

Forrás: hvg.hu