0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Az aszály hatásait csökkentő megoldáson dolgozik a SeqOmics Kft.

A vetőmagoknál és a palántáknál egyaránt alkalmazható, az aszály hatásait csökkentő megoldáson dolgozik a mórahalmi székhelyű SeqOmics Kft., a projekt mintegy 212 millió forint támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.

A közlemény szerint az elmúlt évtizedekben az aszályos időszakok száma és intenzitása drámaian emelkedett Európában. Az előrejelzések szerint Magyarországon a nyarak egyre melegebbek lesznek, és a csökkenő nyári csapadékmennyiség mind gyakrabban okoz vízhiányos időszakokat.

A kedvezőtlen hatások okozta veszteségek mérséklésére, megelőzésére elsősorban a klimatikus szélsőségeknek jobban ellenálló növényfajták nemesítése, valamint új termesztéstechnológiai eljárások alkalmazása adhat választ.

A stressz-folyamatok kezelésében a talajlakó mikroorganizmusok a növények segítségére lehetnek. A talaj baktériumai és algái szoros interakcióban vannak a növényekkel, melyek közül számos kapcsolat kölcsönösen hasznos. A növények gyökérzetének, illetve a gyökér környezetének mikrobiális közössége alapvető hatással van a csírázás minőségére, a tápanyagok felvételére, a termés mennyiségére vagy akár a kórokozókkal és az abiotikus tényezőkkel szembeni növényi ellenálló-képességre is. Egyes mikroorganizmusokkal történő kezelések hatására a gyökérszerkezet megváltozik, az átlagos gyökérhosszúság megnő. Az így bekövetkezett gyökérfelület-növekedés hozzájárul a növény hatékonyabb víz- és tápanyag-felvételéhez.

A megfelelően kezelt növények a vízhiány ellenére is akár a normálishoz közeli fejlődést mutathatnak, így végső soron a terméskiesés mérséklődik.

A SeqOmics Kft. által indított, 307 millió forint összköltségű, 2024 áprilisáig tartó innovációs projekt célja, hogy szántóföldi és kertészeti növénykultúrákban használható, szárazságstressz-tűrés és terméshozam növelésére alkalmas mikrobiális – talajalga és baktérium keverékeken alapuló – gyökérkolonizáló vetőmagbevonat-készítmények előállítása. A készítményeket a szántóföldi kultúrák esetében már a vetéskor – a vetőmag felületére felvitt bevonatként -, szabadföldi kertészeti kultúráknál a palánta előállítás során a termesztőközegen keresztül lehet alkalmazni.

A készítményeket talaj- és növénytípusokra specifikusan tervezik.

A magyar magántulajdonban lévő SeqOmics Kft. 2009-ben alakult azzal az céllal, hogy Kelet-Közép-Európában az elsők között vezesse be a genomikában csúcstechnológiának számító újgenerációs szekvenálási szolgáltatást. A cég az egyedi, szekvenáláson alapuló kutatási-fejlesztési projektek mellett diagnosztikai szolgáltatásokat is elindított az állategészségügy és az élelmiszer-biztonság területén.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a SeqOmics Biotechnológia Kft. 2019-ben 370 millió forint nettó árbevételt ért el, adózott eredménye 4,588 millió forint volt.

A vállalkozás tájékoztatása szerint a tavalyi árbevétel mintegy 365 millió, az adózott eredmény 12 millió forint volt.

Forrás: MTI