0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Méhkaptárak, virágos rétek Bécsben

Kétmillió méhet telepít a villamossínek, metrómegállók közelében lévő zöldterületekre a bécsi tömegközlekedési vállalat, a Wiener Linien 2022-ig. Ahol csak lehet, virágos rétekké változtatják a használaton kívüli zöldterületeket.

Az osztrák főváros tömegközlekedési vállalata azt tervezik, hogy igazi méhparadicsommá változtatják például a villamossínek mellett található füves sávokat. A Méhek világnapja alkalmából már ki is helyezték az első kaptárakat az U1-es metró leopoldaui végállomásánál található virágos rétre. Ott egyáltalán nem használnak növényvédő szereket és egyéb vegyszereket, így a méhek „bio mézet” termelhetnek. Ráadásul a közelben lévő kiskertek tulajdonosai is jól járnak: növényeiket több méh látogatja, így jobb termésre számíthatnak.

A Wiener Linien és a Bécsi Agrártudományi Egyetem (BOKU) már régebb óta vizsgálja, miként lehet megőrizni és tovább növelni a sínek melletti zöldterületek növényvilágának sokszínűségét, hogy a vadméhek, pillangók és szöcskék is jól érezzék itt magukat.

Ezen kívül a Wiener Linien számos további zöld kezdeményezést is indított. A metró és a villamosok mellett egyre több elektromos autóbusz közlekedik az osztrák főváros útjain, amelyeket kizárólag megújuló energiaforrásból származó áram hajt. Ahová lehet, napelemeket telepítenek, valamint a járműpark és az infrastruktúra kezelése során kiemelt szempontként kezelik az erőforrások hatékony, fenntartható felhasználását.

Az utóbbi években nagy figyelmet fordítanak a városi hőszigetek semlegesítésére is: növényekkel ültetik be a buszmegállók tetejét, kizöldítik a metrómegállók előtti területeket, zöldhomlokzatot és zöldtetőt alakítanak ki az üzemi épületeken. 

A tömegközlekedési infrastruktúra területén található zöldterületek fajgazdagságának megőrzése szerves része ennek a zöldstratégiának.

Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája