0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mennyi mézet fogyasszunk naponta?

A korábbi cikkekben érintettük, hogy a méz 181 összetevőjének köszönhetően jóval egészségesebb édesítőszer, mint a cukor vagy más édesítőszerek. A méz nagyon értékes hatóanyagokat tartalmaz, melyek egészségünkre is kihatnak, segítik az immunrendszerünket, illetve elpusztítják nyálkahártyánkon a kórokozókat, mielőtt azok mélyebbre jutnának és nagyobb kárt okoznának.

Most térjünk rá arra, hogy mikor mennyit érdemes fogyasztanunk belőle ahhoz, hogy a jótéteményeit élvezhessük, de szervezetünket még ne terheljük meg vele.

Bár ebben a cikkben, mint a korábbiakban is elsősorban mértékre szeretnék inteni mindenkit, be kell vallanom, hogy méhészként, amikor családommal a folyékony arany pörgetését kezdjük tavasszal, képtelen vagyok bármilyen mértéket betartani. A pörgetéskor ugyanis a legfinomabb a méz.

A friss méz íze és zamata, továbbá a viaszból és virágporból származó illat és ízanyagok még mind benne vannak.

Ezzel a rövid vallomással egyúttal azt is szeretném jelezni, hogy érdemes méhész ismeretségét keresni, aki esetleg közvetlenül a pörgetés utáni napokban szólhat, hogy van friss méze és már ekkor be tudjuk tőle szerezni. Természetesen a méz ezután is egészséges és finom marad, de közvetlenül a pörgetés után igazi ínyencség!

Ám ha időnként ki is rúgunk a hámból a mézfogyasztás szempontjából, mert az egészségünk megengedi, általánosságban érdemes mértéket tartanunk.

Érdekességként említeném meg, hogy a méz nagy mennyiségben való adagolását apiterapeuták is alkalmazzák különböző krónikus betegségek esetén, például a rák leküzdésében.

Meglepő ezekben a protokollokban, hogy a fogyasztandó méz viszonylag nagy mennyiségben (250-350 gramm) szerepel bennük és állítólag így fejti ki jótékony hatását. Attól azonban mindenkit óva intenék, hogy szakember felügyelete nélkül vagy klinikai körülményeken kívül kezdjen hasonló terápiába. Ez a mézmennyiség mégiscsak nagy terhelést jelenthet a szervezetünk számára, ha nem teszünk más lépéseket is.

De mi lehet a napi mézmennyiség naponta, melyet hétköznapi körülmények között fogyaszthatunk?

Hivatalos ajánlást mézfogyasztásra nem igazán találunk, ezért induljunk ki a WHO hozzáadott cukorra vonatkozó ajánlásából.

A WHO nőknek 25-50 grammot, illetve férfiaknak 36,5-60 grammot ajánl naponta. Ez a cukormennyiség a szervezetet még nem terheli meg, ha egyébként a napi szükséges energia mennyiség 5-10%-át fedezzük szénhidrátokból.

Ez tulajdonképpen igen kevés, hiszen egy 0,33-0,5 literes üdítő már eleve 30-40 gramm cukrot tartalmazhat, de egy almában is kb. 25-30 gramm található.

Azt már láttuk, hogy a mézben található cukrok felszívódása másként történik és hogy a méz nem teljes egészében tartalmaz cukrokat, kb. 75-78%-ban. Tehát ebből következik, hogy mézből akár 25%-kal többet is fogyaszthatunk.

Tehát egy evőkanál méz kb. 22-28 gramm, ezért 2,5-3 evőkanál az, mellyel ezt a mennyiséget el tudjuk fogyasztani.

Tehát az a mézmennyiség, mely jótékony hatással van a szervezetünkre és még nem terheli meg: legalább napi két, két és fél evőkanál és maximum négy evőkanál között mozog!

Diabéteszesek konzultáljanak orvossal vagy szakértővel, de az étrendjük más cukor és szénhidrát tartalmú összetevőire való odafigyeléssel egy-két kanál méz naponta a számukra sem lehet akadály.

Ajánljuk még: 

Mitől gyógyhatású a méz?

Egyszerű és finom mézes keverékek

MMG Direkt

„A Pöttyös az igazi!” – ki ne ismerné a Túró Rudi szlogenjét? Az édeskés-savanykás túrós-csokis desszertért a mai napig generációk rajonganak. Mára számos FrieslandCampina által kifejlesztett és gyártott termék viseli a Pöttyös márkát, a vállalat újabb és újabb édes különlegességekkel toboroz egyre több rajongót a márkának. Az MMG-Direkt e heti adásában Szautner Péter, a vállalat vezérigazgatója volt a vendégünk. Halmos B. Ágnes, kiadónk szerkesztője a Túró Rudi múltján és jelenén kívül a FrieslandCampina Hungária Zrt. tevékenységéről is kifaggatta.

youtube://v/rqiSonoZ_xE

Forrás: magyarmezogazdasag.hu