0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kínában elsőként fertőződött meg ember H10N3 madárinfluenza vírussal

Kína keleti részén, Csiangszu tartományban egy 41 éves férfinél megerősítették a madárinfluenza H10N3-as törzsével való megfertőződés első emberi esetét - közölte kedden a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság (NHC).

A férfi Zhenjiang városában lakik, április 28-án került kórházba, miután lázas lett és más tünetei is jelentkeztek – áll az NHC közleményében.

Május 28-án diagnosztizálták nála a H10N3 madárinfluenza vírust – több részletet nem közöltek arról, hogyan fertőződött meg a férfi a vírussal.

A férfi állapota stabil és készen áll arra, hogy kiengedjék a kórházból. A férfi közeli hozzátartozóit az orvosok megfigyelték, de nem találtak fertőzésre utaló jeleket.

A H10N3 alacsony patogenitású, vagyis viszonylag kevésbé veszélyes vírus. Nagyon alacsony a kockázata annak, hogy nagymértékben elterjedjen – tette hozzá az NHC.

„Ez egy elég ritka vírustörzs” – mondta Filip Claes, az Élelmezési és Mezőgazdasági laboratórium koordinátora.

A 2018-ig eltelt 40 évben mindösszesen mintegy 160 izolátumot jelentettek a vírusból, többnyire vadon élő madarak vagy vízimadarak esetében Ázsiában és Észak-Amerika részein és eddig egyet sem mutattak ki baromfikban – tette hozzá.

A vírus genetikai adatainak elemzése szükséges annak megállapításához, hogy hasonlít-e a régebbi vírusokra vagy különböző vírusok újszerű keverékéről van szó – tette hozzá Filip Claes.

Kínában a madárinfluenzának számos törzse van jelen és egyesek szórványosan fertőzik az embereket, általában azokat, akik baromfival dolgoznak.

Madárinfluenzával nem volt jelentős számú emberi fertőzés azóta, hogy a H7N9-es törzs 2016-2017-ben mintegy 300 emberrel végzett.

A H10N3 vírussal való emberi fertőzésről korábban nem jelentettek más esetet világszerte – közölte az NHC.

Forrás: reuters.com